Skupština

Јуче одржана седница Скупштине општине Сокобања

Друштво Политика

На јуче одржаној 37. седници Скупштине општине Сокобања одборници су једногласно усвојили све тачке дневног реда. Седница је била специфична по томе што су се све тачке односиле на пољопривреду односно субвенцијама у пољопривреди. Одборници су најпре усвајали правилнике из области пољопривреде а затим и конкурсе који ће бити расписани на основу њих.

Једногласно усвојен је правилник а затим и расписивање конкурса за унапређење говедарства кроз субвенционисање куповине женске телади у овој години. Висина субвенције утврђује се у износу од 50% од укупне вредности инвестиције без пореза, с тим што максимални износ субвенције по једном грлу не може бити већи од 30.000 динара, а максимални износ по једном кориснику не може бити већи од 90.000 динара (за три грла).

Биће расписан и конкурс за субвенционисање куповине приплодне јагњади и јаради. Подстицај по једном грлу јагњади односно јаради не може бити већи од 6.000 динара, а максимални износ по једном кориснику за купљену женску јарад и јагњад не може бити већи од 120.000 динара. Минимални број купљених женских грла јаради, односно јагњади по једном кориснику је 10 грла. За купљену мушку јагњад односно јарад максимални износ субвенције по једном јарету, односно јагњету утврђује се у износу од 50% од вредности инвестиције без пореза. Подстицај по једном мушком јарету, односно мушком јагњету не може бити већи од 20.000 динара као и по једном кориснику.

Што се тиче субвенционисања куповине приплодних назимица и нерастова у чистој раси висина субвенције се и ту утврђује у износу од 50% од укупне вредности инвестиције без пореза, с тим што максимални износ субвенције по једном нерасту односно назимици у чистој раси не може бити већи од 25.000 динара а максимални износ по једном кориснику не може бити већи од 75.000 динара.

Иначе у оквиру већине конкурса за лица млађа од 40 година ( на дан подношења захтева ), и за жене носиоце пољопривредних газдинстава висина субвенција износи 60% од укупне вредности инвестиције без пореза.

Одборници су једногласно усвојили и конкурс за субвенционисање садног материјала као и за унапређење пластеничке производње кроз субвенционисањенабавке опреме и материјала са максималним износом по једном кориснику, не већем од 60.000 динара. Субвенционисаће се и куповине пчеларске опреме, кошница и ројева пчела. максимални износ подстицаја по једној купљеној кошници износи до 3.000 динара, по једном роју пчела до 3.000 динара, а максимални износ подстицаја по једном кориснику износи до 60.000 динара.

Поред тога у току ове године субвенционисаће се и прерада и паковање воћа, поврћа и грожђа,набавка електричних пастира и ограда, осигурање усева, животиња и вишегодишњих засада као и камата и других трошкова за пољопривредне кредите.

О тачном времену расписивања сваког појединачног конкурса јавност ће бити благовремено обавештена и путем нашег медија.

Насловна фотографија: Архива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =