Jesenje „plavo prskanje” krušaka i koštunjavog voća

Poljoprivreda

Jesenje plavo tretiranje koštičavog i jabučastog voća je neophodan tretman u fazi opadanja lišća, kada je zasade potrebno zaštititi preparatima na bazi bakra, kaže Živorad Jovanović, diplomirani inženjer poljoprivrede za zaštitu bilja iz Poljoprivredne stručne službe Poljoservis, Knjaževac. Ovo je obavezna mera zaštite kojom se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti, odnosno prezimljavajući oblici patogena koji mogu biti uzročnici pojave bolesti u narednoj vegetaciji.

Bolesti koje se suzbijaju jesenjom zaštitom voća – „plavim prskanjem” su: rogač šljive, monilioze koštičavih voćaka (šljiva, breskva, kajsija, trešnja, višnja), bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugih koštičavih voćki, kovrdžavost lišća breskve, eskarioze vinove loze.

Živorad Jovanović

Prouzrokovači (patogeni) pomenutih bolesti, prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Da se infekcije ne bi ostvarile tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je potrebno „plavo prskanje” obaviti blagovremeno kako bi se infekcioni potencijal u proleće smanjio na najmanju meru. U ovom periodu, bitno je i da se dobro istretira opalo lišće rastvorom uree kako bi se ono što brže razložilo, a samim tim i uništio infektivni potencijal za razne bolesti koji se nalazi na njemu.

Ukoliko je proizvodnju u zasadima kruške u prethodnom periodu ugrozila kruškina buva, Jovanović preporučuje da se prilikom tretiranja bakranim sredstvom doda i mineralno ulje, oko tri procenta i neki insekticid. Prilikom primene preparata obavezno je poštovati uputstvo za primenu preparata i koristiti ispravnu mehanizaciju u toku rada, savetuju stručnjaci.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − nine =