Јесење „плаво прскање” крушака и коштуњавог воћа

Пољопривреда

Јесење плаво третирање коштичавог и јабучастог воћа је неопходан третман у фази опадања лишћа, када је засаде потребно заштитити препаратима на бази бакра, каже Живорад Јовановић, дипломирани инжењер пољопривреде за заштиту биља из Пољопривредне стручне службе Пољосервис, Књажевац. Ово је обавезна мера заштите којом се сузбијају узрочници многих болести, односно презимљавајући облици патогена који могу бити узрочници појаве болести у наредној вегетацији.

Болести које се сузбијају јесењом заштитом воћа – „плавим прскањем” су: рогач шљиве, монилиозе коштичавих воћака (шљива, бресква, кајсија, трешња, вишња), бактериозне пламењаче јабуке и крушке, шупљикавост лишћа и краставост плодова кајсије и других коштичавих воћки, коврџавост лишћа брескве, ескариозе винове лозе.

Живорад Јовановић

Проузроковачи (патогени) поменутих болести, презимљавају у крошњи воћака, скривени у пукотинама коре, пупољцима, рак-ранама, трулим органима и другим скривеним местима. Да се инфекције не би оствариле током касне јесени и благих зимских месеци патогени се уништавају на месту њиховог презимљавања. Због тога је потребно „плаво прскање” обавити благовремено како би се инфекциони потенцијал у пролеће смањио на најмању меру. У овом периоду, битно је и да се добро истретира опало лишће раствором урее како би се оно што брже разложило, а самим тим и уништио инфективни потенцијал за разне болести који се налази на њему.

Уколико је производњу у засадима крушке у претходном периоду угрозила крушкина бува, Јовановић препоручује да се приликом третирања бакраним средством дода и минерално уље, око три процента и неки инсектицид. Приликом примене препарата обавезно је поштовати упутство за примену препарата и користити исправну механизацију у току рада, саветују стручњаци.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 3 =