Зелена резидба винове лозе

Пољопривреда

У овом периоду важна помотехничка мера која се спроводи у виноградима јесте зелена резидба винове лозе. У зависности од климатских прилика, изводи се од краја маја до почетка јула, каже Сања Чокојевић дипломирани инжењер воћарства и виноградарства.

     

Зеленом резидбом винове лозе обезбеђују се правилан узгојни облик, распоред ластара и правилно стварање окаца за наредну вегетациону сезону. Такође, ова мера утиче и на повећање приноса и квалитета грожђа. Ова резидба подразумева лачење, заламање ластара, прекраћивање заперака, прстеновање, дефолијацију и проређивање гроздова.

    

Лачење представља меру уклањања младих ластара који се налазе на почетку вегетације када имају дужину 10 до 15 центиметара да не би непотребно црпели воду и хранљиве материје. Што се тиче мере заламања ластара, то је мера која се изводи када ластари у знатној мери прерастају и почну да се савијају, отприлике средином јуна. Ластари се заламају на висини од 30-ак центиметара изнад горње жице шпалира.

                              
Прекраћивање заперака се ради око три недеље након заламања ластара. Заперци се прекраћују тако што се на њима оставе два до три правилно развијена листа који имају врло значајну улогу, поготово у другој половини лета. Они директно утичу на накупљање шећера у гроздовима.


Прстеновање се врши специјалним маказама 10 до 15 дана након завршетка цветања. Испод коленца са гроздом одстрани се један део коре са ликом у облику прстена ширине три до пет милиметара све до дрвенастог дела ластара.

              

Проређивање гроздова се врши после процветавања код стоних сорти винове лозе за добијање крупнијих и лепших гроздова. У младом винограду до пет година живота ова резидба регулише број и распоред ластара на чокоту, обезбеђује њихов снажан пораст, сазревање и формирање узгојног облика чокота, док код винограда у роду она регулише висину приноса, квалитет грожђа и вегетативни потенцијал чокота, истиче наша саговорница.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 6 =