Dan bez automobila

И Сокобања без аутомобила

Друштво

Општина Сокобања део је „Европске недеље мобилности”, манифестације која се одржава сваке године у периоду од 16. до 22. септембра, и представља кампању за промовисање алтернативних видова превоза, а у циљу што мање емисије отровних издувних гасова.

Кампања има за циљ да подстиче локалне управе широм Европе да уводе и промовишу мере одрживог саобраћаја и да понуде својим грађанима алтернативе употреби аутомобила. Врхунац манифестације представља акција „Дан без аутомобила” која ће бити одржана 21. септембра.

Стална конференција градова и општина позвала је све председнике општина и градоначелнике да личним примером подрже принципе Европске недеље мобилности тако што ће тог дана на посао доћи без аутомобила, тако да ће се акцији прикључити Исидор Крстић, председник општине Сокобања и Владимир Миловановић, заменик председника општине.

Dan bez automobila

Тема овогодишње Европске недеље мобилности је мултимодалност – комбиновање различитих видова превоза, а одржава се под слоганом „Комбинуј и крећи се”. Циљ Европске недеље мобилности је да се промотивним манифестацијама и спровођењем макар једне трајне мере у нашим градовима и општинама учини покушај да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.

Европска недеља мобилности се, на иницијативу Европске комисије, обележава од 2002. године. Ова манифестација одржава се у више од 2.000 градова у 45 држава Европе и неколико градова ван европског континента са више од 250 милиона становника, који на тај начин исказујусвоју солидарност са принципима одрживе урбане мобилности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 10 =