Humanitarni maraton: Start na Aleksinačkom Rudniku, cilj u Čitluku

Društvo

Rudar i sportista Đorđe Živanović iz Sokobanje, inicijator humanitarne maratonske trke, danas je po drugi put krenuo sa Aleksinačkog rudnika da u čast i sećanje na svoje stradale drugare kamarate istrči deonicu do Rudnika mrkog uglja „Soko” u Čitluku, put koji je većina poginulih rudara prolazila odlazeći da kopa „crno zlato”. Njemu se priključilo ovog puta 40 učesnika, više nego prošle godine, kada je po kiši i lošem vremenu prvi put održan maraton.

Ove godine sunce i više trkača, ali u duši okupljene rodbine i građana i dalje bol, tuga i tama kao što su rudarska okna gde je osam života ostalo 1. aprila 2022. godine, od kojih je šest bilo sa područja opštine Aleksinac, i po jedan iz Sokobanje i Trgovišta. Đorđe je prošle godine za njih, njihove porodice i sve nas pokrenuo humanitarnu trku, podsetivši javnost šta znači odgovornost.

Da sećanje na stradale kolege ne bledi, podsetio je i Nemanja Denić, direktor Aleksinačkih rudnika, odnosno RGP „Aleksinac”, obraćajući se prisutnima pre starta trke.

‒ Tog dana, pre tačno dve godine izgubili smo: Bratislava, Branislava, Branka, Bojana, Nenada, Darka, Radovana i Petra. Izgubili smo naše kolege i prijatelje, a njihove porodice braću, očeve, sinove. Vreme prolazi, a tuga i bol se ne smanjuju, ali ponos i privilegija što su ovi hrabri ljudi uopšte bili deo naših života su sve veći. Večno će živeti u našim srcima, mislima, kroz večnu uspomenu na njihovu hrabrost i predanost, a naša će obaveza biti da ih nikada ne zaboravimo i da kroz ovakve skupove stalno podsećamo na njih i na žrtvu koju su podneli – poručio je Denić.

Početku maratona prisustvovao je i predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević koji je kazao da je rudarski posao težak, častan i rizičan, a da su rudari vredni i pošteni ljudi. On je istakao da će nastradali rudari nedostajati svima nama, a naročito porodici.

‒ Najviše će patiti zbog toga porodice. Pre dve godine mali Lav jedva da se i rodio, nepunih mesec dana da je bio. Lav se neće sećati svog oca, ali smo zato mi tu da mu kažemo koliko mu je otac bio veliki čovek, i ne samo on, već svih osmorica rudara koji su tog dana izgubili svoje živote ostavili su neizbrisiv trag, ne samo kod svojih porodica već i u okruženju gde su živeli ‒ kazao je prvi čovek opštine Aleksinac.

Govoreći o samom maratonu, osim pohvale za idejnog tvorca Đorđa Živanovića, Radičević je posebno divljenje izrazio i prema Danijelu, licu sa invaliditetom koje je u kolicima prošle godine po kiši prešao celu stazu, a i ovog puta se pojavio na startu.

Pre početka maratona je u krugu preduzeća na Aleksinačkom Rudniku održan pomen nastradalim rudarima, koji je obavilo aleksinačko sveštenstvo. Direktor Sportsko rekreativnog centra „SRCE” Aleksinac Dušan Pešić je svim učesnicima trke uručio zahvalnice i majice Opštine Aleksinac za učešće na ovogodišnjem Memorijalnom maratonu.

Porodicama stradalih rudara se može pomoći uplatom na žiro račun Crvenog krsta Sokobanja. Novčana sredstva se mogu uplatiti na žiro račun 325-9500800002074-35, sa pozivom na broj 89.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × four =