Уз промоцију најављена и сарадња са Медицинским факултетом у Крагујевцу

Друштво

У оквиру Међународне научне конференције о социјалном предузетништву у пракси, под називом „Знање без граница”, одржане током викенда у Сокобањи организована је и промоција уџбеника „Физиологија” намењеног студентима основних струковних студија у издању Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

Међу 17 аутора овог уџбеника је и професор доктор медицинских наука субспецијалиста кардиолог др Љиљана Исаковић, некадашња директора Специјалне болнице „Сокобања”, која је обрадила тему из области пнеумологије и кардиологије.

Међу ауторима и др Љиљана Исаковић

Један од рецензената књиге је редовни професор физиологије и актуелни декан на Факултету медицинских наука у Крагујевцу др Владимир Јаковљевић, иначе и дугогодишњи председник Друштва физиолога Србије који је у изјави за наш портал казао да је на реализацији издавања уџбеника радило двадесетак особа, од којих њих десеторо за катедре физиологије у Крагујевцу, а остали су са других факултета и струковних школа Србије, Бања Луке и Подгорице.

– Наша идеја је била да прилагодимо уџбеник и обимом и структуром, суштином, онима који то треба да слушају и у томе смо укључили све релевантне људе који предају по разним високим школама. Они имају најбољи увид шта студентима треба јер предају Физиологију – појаснио је др Јаковљевић.

Општина Сокобања је била једна од установа која је и организовала скуп и промоцију учбеника, а разлоге зашто је за сокобањску локалну самоуправу значајно представљање књиге објаснио је присутни председник општине др Миодраг Николић. Он је казао да је један од каоаутора уџбеника наша суграђанка, а Сокобања има и здравствене установе које се баве граном пнеумологије, што је дало идеју о проширењу сарадње у стицању знања.

– Ми имамо три здравствене установе и преко 500 струковних здравствених радника који раде у Сокобањи, а доћи ће и наредне генерације које ће се едуковати и завршавати школе, тако да је идеја била да промоцијом ове књиге отпочнемо и неке разговоре о будућој сарадњи како Високе струковне школе у Лесковцу што се тиче образовања средњег медицинског и високог струковног кадра, тако и образовања лекара и да отпочнемо неку сарадњу и са Медицинским факултетом у Крагујевцу.

Др Николић је још и додао да таква сарадња постоји са Медицинским факултетом у Нишу, а да је сокобањска Специјална болница научна наставна база овог факултета.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =