Хуманитарни маратон: Старт на Алексиначком Руднику, циљ у Читлуку

Друштво

Рудар и спортиста Ђорђе Живановић из Сокобање, иницијатор хуманитарне маратонске трке, данас је по други пут кренуо са Алексиначког рудника да у част и сећање на своје страдале другаре камарате истрчи деоницу до Рудника мрког угља „Соко” у Читлуку, пут који је већина погинулих рудара пролазила одлазећи да копа „црно злато”. Њему се прикључило овог пута 40 учесника, више него прошле године, када је по киши и лошем времену први пут одржан маратон.

Ове године сунце и више тркача, али у души окупљене родбине и грађана и даље бол, туга и тама као што су рударска окна где је осам живота остало 1. априла 2022. године, од којих је шест било са подручја општине Алексинац, и по један из Сокобање и Трговишта. Ђорђе је прошле године за њих, њихове породице и све нас покренуо хуманитарну трку, подсетивши јавност шта значи одговорност.

Да сећање на страдале колеге не бледи, подсетио је и Немања Денић, директор Алексиначких рудника, односно РГП „Алексинац”, обраћајући се присутнима пре старта трке.

‒ Тог дана, пре тачно две године изгубили смо: Братислава, Бранислава, Бранка, Бојана, Ненада, Дарка, Радована и Петра. Изгубили смо наше колеге и пријатеље, а њихове породице браћу, очеве, синове. Време пролази, а туга и бол се не смањују, али понос и привилегија што су ови храбри људи уопште били део наших живота су све већи. Вечно ће живети у нашим срцима, мислима, кроз вечну успомену на њихову храброст и преданост, а наша ће обавеза бити да их никада не заборавимо и да кроз овакве скупове стално подсећамо на њих и на жртву коју су поднели – поручио је Денић.

Почетку маратона присуствовао је и председник општине Алексинац Далибор Радичевић који је казао да је рударски посао тежак, частан и ризичан, а да су рудари вредни и поштени људи. Он је истакао да ће настрадали рудари недостајати свима нама, а нарочито породици.

‒ Највише ће патити због тога породице. Пре две године мали Лав једва да се и родио, непуних месец дана да је био. Лав се неће сећати свог оца, али смо зато ми ту да му кажемо колико му је отац био велики човек, и не само он, већ свих осморица рудара који су тог дана изгубили своје животе оставили су неизбрисив траг, не само код својих породица већ и у окружењу где су живели ‒ казао је први човек општине Алексинац.

Говорећи о самом маратону, осим похвале за идејног творца Ђорђа Живановића, Радичевић је посебно дивљење изразио и према Данијелу, лицу са инвалидитетом које је у колицима прошле године по киши прешао целу стазу, а и овог пута се појавио на старту.

Пре почетка маратона је у кругу предузећа на Алексиначком Руднику одржан помен настрадалим рударима, који је обавило алексиначко свештенство. Директор Спортско рекреативног центра „СРЦЕ” Алексинац Душан Пешић је свим учесницима трке уручио захвалнице и мајице Општине Алексинац за учешће на овогодишњем Меморијалном маратону.

Породицама страдалих рудара се може помоћи уплатом на жиро рачун Црвеног крста Сокобања. Новчана средства се могу уплатити на жиро рачун 325-9500800002074-35, са позивом на број 89.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + eighteen =