Građani Sokobanje pitali narodne poslanike

Politika

Narodni poslanik Dragana Kostić i njene kolege, Ljiljana Malušić, Srbislav Filipović i Aleksandar Marković iz Beograda i Dalibor Radičević iz Aleksinca, posetili su u subotu Sokobanju. Tim povodom organizovana je tribina kojoj je prisustvovao veliki broj građana. Sokobanja je jedno od prvih mesta koje su narodni poslanici posetili u okviru obilaska gradova i opština širom Srbije, koje su organizovali o svom trošku.

 

   

Ove posete i tribine imaju za cilj da predstavnici vlasti direktno, u neposrednom kontaktu sa svim građanima, saznaju koji ih problemi muče i da pokušaju sve to da reše zajedničkim snagama.
Ovo je svakako jedan od dobrih načina da mi, poslanici, opravdamo poverenje svih građana, zahvaljujući čijim glasovima smo i izabrani na tu funkciju, rekli su između ostalog poslanici u uvodnom obraćanju građanima.

Velika sala Skupštine opštine, iznad Vatrogasnog doma, bila je prepuna građana, koji su ovog puta imali priliku da se narodnim poslanicima direktno obrate i od njih zatraže da im pomognu u rešavanju problema.

Sokobanjčane je, pre svega, zanimalo da nešto više saznaju o vesti, koju je nedavno objavio internet portal Alpres, da će uskoro i najzad, biti renoviran put koji kroz Aleksinac vodi do Sokobanje. Na ovo pitanje, odgovorio je Dalibor Radičević, narodni poslanik iz Aleksinca, koji je za sve prisutne imao lepu vest , a to je da će uskoro početi rekonstrukcija pomenutog kolovoza.

Dalibor Radičević

‒ Saglasnosti su dobijene, novac je obezbeđen, čekamo samo da se sa JP ‘Putevi Srbije’ završe dogovori u vezi sa regulacijom saobraćaja, tako da će radovi početi najkasnije već 15.oktobra ‒ rekao je između ostalog Radičević.

Prvo će se krenuti sa izgradnjom atmosferske kanalizacije u šta će Opština Aleksinac uložiti 25.000.000 dinara, što predstavlja prvu fazu, dok će u okviru druge faze, koju će finansirati JP „Putevi Srbije” sa 118.000.000 dinara, biti asfaltirano 5,7 km puta. Prema rečima Radičevića, ukoliko vremenske prilike dozvole, put će biti rekonstruisan do kraja godine.

‒ Međutim, ako uzmemo u obzir nadolazeću zimu i atmosferske prilike koje ne pogoduju radovima, velika je verovatnoća da će put biti asfaltiran na proleće ‒ dodao je on.

Dragana Kostić

Radnici Doma zdravlja Sokobanja istakli su da se zbog odlaska u penziju velikog broja lekara, a uzimajući u obzir Zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru koji je i dalje na snazi, ova zdravstvena ustanova suočava sa problemom nedostatka medicinskog kadra. Ovaj problem delimično je u prethodnom periodu ublažila Opština Sokobanja, finansiranjem jednog broja lekara zaposlenih na određeno vreme iz svog budžeta, ali i pored toga postoji potreba za zapošljavanjem još zdravstvenih radnika. Narodni poslanici su rekli da će već početkom ove nedelje razgovarati sa ministrom zdravlja i državnim sekretarom o ovom problemu.

Građane je interesovala i sudbina, nekada najboljeg, sokobanjskog hotela „Zdravljak”, koji se već godinama nalazi u stečaju. Dragana Kostić je istakla da su se mnogi zainteresovani investitori obraćali prethodnoj vlasti u želji da ovaj hotel ponovo profunkcioniše, ali da oni nisu imali sluha za te investitore koji su zatim velelepne hotele izgradili po drugim mestima. Dodala je da sadašnja vlast uveliko radi na tome da hotel „Zdravljak” ponovo, kako kaže, stane na svoje noge, tako da će i ovaj problem biti rešen u narednih godinu dana.

Aleksandar Marković

Radnike RMU „Soko” koji posluje u okviru JP PEU „Resavica” i zapošljava trenutno 550 radnika, zanimala je sudbina ovog ugljenokopa. Na ovo pitanje odgovorila je, takođe, narodna poslanica Dragana Kostić istakavši da, i pored toga što je proizvodnja na rudniku trenutno smanjena, istraživanja pokazuju da on ima velike količine ležišta koja još uvek nisu iskorišćena. Pored toga, radi se na tome da ovaj rudnik dobije češki kredit koji će ukupno iznositi 30 miliona evra za tri godine, dakle 10 miliona evra po godini i da zaposleni ne moraju u tom pogledu brinuti za svoju budućnost.

Tribini su prisustvovali i Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja i Vladimir Milovanović, zamenik predsednika opštine. Završnu reč dao je Isidor Krstić, koji je ovom prilikom istako šta je do sada lokalna vlast učinila na unapređenju i poboljšavanju uslova života u Sokobanji, na čemu se trenutno radi, kao i planove za budućnost sa ciljem da se spreči negativan trend opadanja broja stanovnika u našoj opštini, koji je prisutan poslednjih decenija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen − 7 =