Грађани Сокобање питали народне посланике

Политика

Народни посланик Драгана Костић и њене колеге, Љиљана Малушић, Србислав Филиповић и Александар Марковић из Београда и Далибор Радичевић из Алексинца, посетили су у суботу Сокобању. Тим поводом организована је трибина којој је присуствовао велики број грађана. Сокобања је једно од првих места које су народни посланици посетили у оквиру обиласка градова и општина широм Србије, које су организовали о свом трошку.

 

   

Ове посете и трибине имају за циљ да представници власти директно, у непосредном контакту са свим грађанима, сазнају који их проблеми муче и да покушају све то да реше заједничким снагама.
Ово је свакако један од добрих начина да ми, посланици, оправдамо поверење свих грађана, захваљујући чијим гласовима смо и изабрани на ту функцију, рекли су између осталог посланици у уводном обраћању грађанима.

Велика сала Скупштине општине, изнад Ватрогасног дома, била је препуна грађана, који су овог пута имали прилику да се народним посланицима директно обрате и од њих затраже да им помогну у решавању проблема.

Сокобањчане је, пре свега, занимало да нешто више сазнају о вести, коју је недавно објавио интернет портал Алпрес, да ће ускоро и најзад, бити реновиран пут који кроз Алексинац води до Сокобање. На ово питање, одговорио је Далибор Радичевић, народни посланик из Алексинца, који је за све присутне имао лепу вест , а то је да ће ускоро почети реконструкција поменутог коловоза.

Далибор Радичевић

‒ Сагласности су добијене, новац је обезбеђен, чекамо само да се са ЈП ‘Путеви Србије’ заврше договори у вези са регулацијом саобраћаја, тако да ће радови почети најкасније већ 15.октобра ‒ рекао је између осталог Радичевић.

Прво ће се кренути са изградњом атмосферске канализације у шта ће Општина Алексинац уложити 25.000.000 динара, што представља прву фазу, док ће у оквиру друге фазе, коју ће финансирати ЈП „Путеви Србије” са 118.000.000 динара, бити асфалтирано 5,7 км пута. Према речима Радичевића, уколико временске прилике дозволе, пут ће бити реконструисан до краја године.

‒ Међутим, ако узмемо у обзир надолазећу зиму и атмосферске прилике које не погодују радовима, велика је вероватноћа да ће пут бити асфалтиран на пролеће ‒ додао је он.

Драгана Костић

Радници Дома здравља Сокобања истакли су да се због одласка у пензију великог броја лекара, а узимајући у обзир Закон о забрани запошљавања у јавном сектору који је и даље на снази, ова здравствена установа суочава са проблемом недостатка медицинског кадра. Овај проблем делимично је у претходном периоду ублажила Општина Сокобања, финансирањем једног броја лекара запослених на одређено време из свог буџета, али и поред тога постоји потреба за запошљавањем још здравствених радника. Народни посланици су рекли да ће већ почетком ове недеље разговарати са министром здравља и државним секретаром о овом проблему.

Грађане је интересовала и судбина, некада најбољег, сокобањског хотела „Здрављак”, који се већ годинама налази у стечају. Драгана Костић је истакла да су се многи заинтересовани инвеститори обраћали претходној власти у жељи да овај хотел поново профункционише, али да они нису имали слуха за те инвеститоре који су затим велелепне хотеле изградили по другим местима. Додала је да садашња власт увелико ради на томе да хотел „Здрављак” поново, како каже, стане на своје ноге, тако да ће и овај проблем бити решен у наредних годину дана.

Александар Марковић

Раднике РМУ „Соко” који послује у оквиру ЈП ПЕУ „Ресавица” и запошљава тренутно 550 радника, занимала је судбина овог угљенокопа. На ово питање одговорила је, такође, народна посланица Драгана Костић истакавши да, и поред тога што је производња на руднику тренутно смањена, истраживања показују да он има велике количине лежишта која још увек нису искоришћена. Поред тога, ради се на томе да овај рудник добије чешки кредит који ће укупно износити 30 милиона евра за три године, дакле 10 милиона евра по години и да запослени не морају у том погледу бринути за своју будућност.

Трибини су присуствовали и Исидор Крстић, председник општине Сокобања и Владимир Миловановић, заменик председника општине. Завршну реч дао је Исидор Крстић, који је овом приликом истако шта је до сада локална власт учинила на унапређењу и побољшавању услова живота у Сокобањи, на чему се тренутно ради, као и планове за будућност са циљем да се спречи негативан тренд опадања броја становника у нашој општини, који је присутан последњих деценија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 7 =