Besplatni pregledi pluća u SB Sokobanja

Društvo Zdravlje

U okviru akcije koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a organizovala Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja, građani su u nedelju imali priliku da urade besplatan pulmološki pregled sa snimkom pluća i spirometriju.

Kako saznajemo, za pomenute preglede javilo se 20 pacijenata. Svima je urađena spirometrija a petorici pacijenata urađen je rendgen pluća. Kod trojice je dijagnostikovana hronična opstruktivna bolest pluća i njima je preporučena hospitalizacija. Kod jednog pacijanata uočena je senka koja je zahtevala dodatna ispitivanja i on je ostavljen u bolnici. Trojici pacijenata sa bronhijalnom astmom je preporučeno dodatno ispitivanje plućne funkicije u bolnici, saznajemo od doktora Dragana Stanojevića specijaliste pulmologa.

On dodaje da su pacijentima date preporuke na osnovu bolesti za promenu higijensko-dijetetskog režima, što podrazumeva prestanak pušenja, korekciju telesne težine, pravilnu upotrebu pumpica. Preglede su pored doktora Stanojevića vršili sestra Julijana Nikolić i rendgen tehničar Andijana Đokić. Ovakvi pregledi su važni jer je veoma bitno da se bolest prevenira i otkrije na vreme, posebno kada su maligna oboljenja u pitanju jer se onda lakše i efikasnije leče.

Svi pacijenti su zadovoljni pruženom zdravstvenom uslugom i dobijenim savetima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 1 =