Бесплатни прегледи плућа у СБ Сокобања

Друштво Здравље

У оквиру акције коју је спровело Министарство здравља Републике Србије, а организовала Специјална болница за неспецифичне плућне болести Сокобања, грађани су у недељу имали прилику да ураде бесплатан пулмолошки преглед са снимком плућа и спирометрију.

Како сазнајемо, за поменуте прегледе јавило се 20 пацијената. Свима је урађена спирометрија а петорици пацијената урађен је рендген плућа. Код тројице је дијагностикована хронична опструктивна болест плућа и њима је препоручена хоспитализација. Код једног пацијаната уочена је сенка која је захтевала додатна испитивања и он је остављен у болници. Тројици пацијената са бронхијалном астмом је препоручено додатно испитивање плућне функиције у болници, сазнајемо од доктора Драгана Станојевића специјалисте пулмолога.

Он додаје да су пацијентима дате препоруке на основу болести за промену хигијенско-дијететског режима, што подразумева престанак пушења, корекцију телесне тежине, правилну употребу пумпица. Прегледе су поред доктора Станојевића вршили сестра Јулијана Николић и рендген техничар Андијана Ђокић. Овакви прегледи су важни јер је веома битно да се болест превенира и открије на време, посебно када су малигна обољења у питању јер се онда лакше и ефикасније лече.

Сви пацијенти су задовољни пруженом здравственом услугом и добијеним саветима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − three =