Археолошка истраживања у Врмџи на локалитету „Девојачки камен”

Друштво

У оквиру археолошких истраживања на подручју општине Сокобања, претходних дана археолози су вршили ископавања на локалитету Девојачки камен у Врмџи где је пронађен занимљив материјал, сазнајемо од Петра Милојевића,истраживача сарадника Археолошког института у Београду.

− Девојачки камен смо евидентирали још 2017. и 2018. године током пројекта археолошких рекогносцирања. Привукло нам је пажњу то што је на локалитету пронађено много керамичких производа који су одговрали преисторији и искористили ову прилику да у склопу већ започетих истраживања на Поповици , отворимо једну тест сонду како бисмо се уверили у стратиграфију самог локалитета и заступљеност археолошких налаза − рекао је Милојевић.

Отворена је једна мања тест сонда 2х2 метара, а археолози су пронашли, према њиховим речима, два моћна слоја са доста керамике из периода који је јако интересантан за читаво подручје Србије. То је период позног енеолита односно Костолац култура и старији слој који одговара раном бакарном добу, раном енеолиту и култури Бубањ-Хум.

− Реч је о култури која је настала 4500 година пне након распада винчанских мегалополиса, великих насеља. Тада долази до формирања једне културе која под утицајима са истока из Бугарске.Формирају се мала насеља на периферним подручјима и често су заступљене градине на узвишењима. Керамичка продукција је и даље велика али губи онај сјај Винчанске културе коју карактерише веома лепо обрађена и декорисана керамика. Овде се јављају неки простији облици са доста мање декорације али је то веома интересантан период јер је слабо истражен на нашој територији − рекао је археолог Милојевић.

Истраживања на територији општине Сокобања биће настављена јер су археолози, што се тиче праисторије, овде добили јако добре и квалитетне резултате.

− Морам да истакнем да на оба локалитета немамо ремећење из историјских периода који често делују веома деструктивно на археолошке слојеве из праисторије. Тако да смо веома задовољни стратиграфијом и очуваношћу слојева, што ће вероватно кроз даље анализе које планирамо да урадимо дати добре резултате − истакао је наш саговорник.

У плану је да се почетком наредне године у сарадњи са Народном библиотеком Стеван Сремац, на основу досадашњих истраживања објави монографија „Праисторија сокобањске котлине”.

О археолошким истраживањима на локалитету „Девојачки камен”, можете поледати и у видео прилогу:

1 thoughts on “Археолошка истраживања у Врмџи на локалитету „Девојачки камен”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =