Ртањ – специјални резерват природе?

Друштво

Министарство пољопривреде и заштите животне средине покренуло је поступак заштите природног подручја и категорије планине Ртањ, као специјалног резервата природе. Тим поводом данас је одржан састанак у Општини Сокобања коме су, поред представника локалне самоуправе, присуствовали и представници поменутог министарства, представници Завода за заштиту животне средине и представници ЈП „Србија шуме”. На заштићеном подручју утврђени су режими заштите првог, другог и трећег степена.

Према уредби о еколошкој мрежи подручје Ртањ је еколошки значајно подручје на простору Републике Србије. Услед присуства многих биљних и животињских врста од националног и међународног значаја, као и за заштиту приоритетних типова станишта, подручје Ртња је идентификовано подручје у оквиру међународне еколошке мреже „Емералд”.

Имајући у виду стање природних вредности и очекиване активности на заштићеном подручју, као и имовинско-правне односе, Завод за заштиту природе Србије предлаже да управљање овог подручја буде поверено предузећу „Србија шуме” из Београда.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =