Zlatasto žutilo vinove loze

Златасто жутило код винове лозе

Пољопривреда

У многим виноградима дошло је до појаве симптома златастог жутила (црвенила винове лозе). Узрочник ове болести је микроорганизам сличан бактерији, фитоплазма. У зависности од сорте различити су симптоми: жути листови код белих сорти или црвени (љубичасти) код црних сорти. Касније, листови задебљају, увијају ободе на доле и крцкају под руком када се гужвају. Грожђе је лошег квалитета, чокоти слабо одрвењавају и склони су измрзавању.

Боја се јавља постепено, између нерава уз појаву некрозе. У пролеће, прегледом винове лозе на зараженим чокотима поједини пупољци касније крећу. Грожђе је лошијег квалитета, а у зависности од времена појаве може доћи и до сушења бобица.

Проузроковач болести се преноси углавном инсектом, цикадом Scaphoideus titanus или садним материјалом. Женка полаже јаја, на старијим ластарима винове лозе, у септембру. А крајем маја пиле се ларве и хране на наличју листа, током јуна. Имаго (одрасли инсект) се јавља у јулу и наставља са исхраном. Уз исхрану инсект усисава и фитоплазму и тек око месец дана инкубације у инсекту патоген може да се пренесе на здрав чокот. На зараженом чокоту симптоми се испољавају наредне или тек друге године.

Постоји низ превентивних мера борбе против ове болести, а своди се на спречавање ширења вектора фитоплазме, цикаде Scaphoideus titanus. Нема ефикасног препарата за сузбијање микоплазме. Током вегетације треба вршити редовни, визуелни преглед како би се реаговало на време у случају појаве микоплазме. Обавезно је крчење заражених чокота и сузбијање вектора у периоду од краја маја до краја јуна.

Третирати два до три пута контактним инсектицидима (Talstar у конц. 0,05%, Decis, Polux у конц. 0,03%, Fastac у конц. 0,015%, Grom 0,03%, Nurel 0,1%, Elisa 0,06% и др.). По појави симптома болесни чокоти се уништавају као и напуштени виногради и дивља лоза у окружењу.

Живорад Јовановић (Пољосервис Књажевац)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 8 =