Glodari

Време је за сузбијање глодара- зими су веома активни

Друштво Пољопривреда

Током зимских месеци потребно је редовно обилазити и прегледати усеве стрних жита и засаде под луцерком и детелином, на присуство и оштећења од глодара. Први знаци да су присутни на њиви је велики број рупа у земљи. Највеће штете наносе пољски мишеви, мишеви хумкаши, волухарице, хрчaк. Глодари су миграторне врсте и врло брзо прелазе са парцеле на парцелу и јако се брзо размножавају. Штете од њих се виде тек наредне године, пред жетву, када на многим парцелама род буде потпуно уништен.

̶ Глодари су веома активни током зиме и треба их сузбијати на време, а представљају опасност од ницања до класања. Мере заштите су: дубоко орање, заоравање стрништа, уништавање корова, а најефикаснији начин је хемијска мера – употреба затрованих мамака ̶ каже Живорад Јовановић, стручни сарадник за заштиту биља.

Уколико се, приликом прегледа, региструје присуство више од 10 активних рупа по хектару препоручује се примена неког од регистрованих родентицида, мамака. Мамци се убацују у рупе и прекривају земљом, како не би дошло до тровања птица и дивљачи. После 7 до 10 дана поступак треба поновити. Ова мера се спроводи крајем јесени и почетком пролећа. И битно је да код велике најезде ових штеточина сузбијањем буду обухваћене и суседне парцеле, упозорава овај стручњак ПССС Књажевац.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =