Milušinac-za-naslovnu

Предавање на тему „Конзервирање земљишта” у Милушинцу

Друштво Пољопривреда

Професор др Мирољуб Аксић са Пољопривредног факултета, Универзитета у Косовској Митровици одржао је у Дому културе у Милушинцу презентацију на тему „Конзервирање земљишта”. Презентацији је, поред мештана Милушинца, присуствовао и Владимир Миловановић, заменик председника општине Сокобања, који је уједно и председник комисије за расподелу средстава за унапређење пољопривредне производње у Општини Сокобања и Јасмина Илић Паљевић, такође, члан поменуте комисије.

Predavanje-u-Milušincu

Конзервација земљишта је нови вид обраде земљишта који се у задњих пет година код нас примењује у Војводини на ратарским културама, а у централној Србији примењује се приликом гајења воћарских култура.

Dr-Miroljub-Aksić ‒ Предност оваквог начина обраде земљишта су мањи трошкови и до 45 посто, а приноси су већи за седам одсто. Поменути трошкови обухватају припрему земљишта, сетву, ђубрење и све агро-техничке операције током вегетације. Са друге стране приходи су већи а ову тврдњу доказују једанаестогодишња истраживања на Институту у Берлину која показују управо овај однос трошкова и приноса ‒ каже Аксић.

Према његовим речима, код конзервативног начина обраде земљишта не постоји класично орање већ се помоћу, такозваних, стриптилиџ машина обрађује земљиште на оним местима где треба да се изврши сетва. Биљни остаци остају где јесу, за разлику од класичног орања где се све уклања. Предност остављања ових остатака код оваквог начина конзервирања земљишта је боље чување влаге, чување од високих температура, нема нарушавања микробиолошке активности у земљишту и нема губљења хумуса који је најплоднији слој земљишта.

‒ Одзив и интересовање мештана је било задовољавајући. Општина Сокобања и ове године је издвојила значајна средства из буџета за равој пољопривредне производње и развој села, али у плану је да се директна давања и субвенције повећају у наредној години ‒ рекао је Владимир Миловановић.

Milušinac

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =