Sesalacka pecina

Лепоте Сокобање под државном заштитом

Друштво

Сокобања је у првих пет месеци ове године забележила раст туристичког промета у односу на прошлу годину, која је била рекордна у расту туристичког промета. Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања (ТОСБ), сматра да нема разлога да се овакав тренд не настави и у наредној години јер је у плану доста тога.

‒ У току је почетак процедуре заштите Сесалачке пећине и њено проглашење заштићеним добром и спомеником природе и отприлике неким прелиминарним договором са Заводом за заштиту природе Републике Србије, биће поверена на коришћење ТОСБ како би је ми у том туристичком смислу валоризовали, али њене ресурсе одрживо и умерено користили. Такође је са истим Заводом договорено да се заштити још једно природно добро, а то је храстова шума ‘Рудина’ на уласку у село Раденковац и такође прогласи спомеником природе ‒ каже Миленковић.

radenkovac suma rudina
Шума “Рудина”

Директор туристичке организације Сокобања додаје да ће наредне године Завод за заштиту природе започети и поступак проглашења читаве планине Озрен заштићеним добром, као и да ће након тога чак 75% до 80% територије Општине Сокобања бити туристичко благо стављено под заштиту.

Миленковић сматра да је Програм развоја туризма који ће бити завршен почетком наредне године нешто што ће Сокобању у наредном периоду, у позитивном смислу, издвојити од осталих туристичких дестинација и можда је сврстати на прво место, с обзиром да се сада налази у топ пет дестинација. Поменути програм представља најважнији стратешки документ, а његову израду финансираће ЕУ кроз програм прекограничне сарадње Србија-Бугарска.

planina ozren
Планина Озрен 

‒ Програм развоја туризма пратиће и маркетинг стратегија која ће дефинисати кључне производе и њихов развој и дистрибуцију односно канале продаје и наравно њихову промоцију што је основна делатност туристичке организације ‒ истакао је Миленковић.

На насловној фотографији Сесалачка пећина

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 12 =