Zajedničkim snagama obnova crkvenih objekata

Društvo

Juče su opštinu Sokobanja i verske objekte na njenoj teritoriji obišli Njegovo preosveštenstvo episkop timočki g. Ilarion, Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicima, Nikola Šainović, član Glavnog odbora SPS, i u svojstvu domaćina, predstavnici Opštinskog odbora Socijalističke partije Sokobanja. Ova poseta i obilazak, iako u oviru predizborne kampanje, imala je pre svega za cilj da se vidi šta je urađeno do sada kada je održavanje starih svetinja u pitanju i izgradnja novih, i u šta treba ulagati u narednom periodu.

Najpre su obišli Crkvu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u centru Sokobanje i Parohijski dom u izgradnji koji se nalazi u porti crkve. Nakon toga, u Jošanici su obišli Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice koja potiče iz 11. veka i predstavlja najstariji hram na ovom području. Izgrađena je od kamena i najpoznatija je po specifičnom ikonostasu. Najupečatljivija ikona je ikona Isusa u tri starosna doba, kao dečak, čovek i starac, što je, na prvi pogled začuđujuće, ali sveštenici to objašnjavaju simboličnim prikazom svetog trojstva. U crkvenom dvorištu nalazi se i Zavičajni muzej u kome su smeštene crkve Sv. Dimitrija i Uspenja Presvete Bogorodice. Zgrada u kojoj je smešten muzej je nekadašnji crkveni konak koji potiče iz 19.veka. Muzej poseduje eksponate iz oblasti istorije i etnologije i stavljen je pod zaštitu države.

− Najpre želim da se zahvalim ljudima koji su nas pozvali da svojom posetom na prvom mestu vidimo šta je urađeno u prethodnom periodu, i da napravimo dogovor za neke naredne dane ili mesece, ili do kraja godine ako Bog da, svakako su to dugoročnije investicije i planovi koji će ostati za dobrobit našeg naroda koji se, nažalost, brojčano sve više smanjuje. Sve je manje mladih u selima, tako da ova situacija koju smo videli po selima nije mnogo ohrabrujuća, ali uprkos tome i imajući to u vidu posebna je i zahvalnost naše Eparhije timočke prema direktoru Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, gospodinu Mileti, koji je već desetak godina na tom mestu i veoma pomaže Timočku eparhiju i naravno sve druge eparhije, posebno pogranične eparhije i mesta. Naša radost je što i dalje u selima, bez obzira na smanjenje broja stanovnika, postoji dobra volja i crkvenih odbora i mesnih zajednica te tako da je uvek važno da imamo dobru saradnju, to je ono što je nama kao Crkvi važno, da se ljudi ne dele po mnogim osnovama nego da se uvek se oko crkve okupe, kao oko jedne javne opšte institucije koja nije samo za ovaj život, već i za večni i za carstvo nebesko, što nam svedoče i naši svetitelji i naši preci koji su se borili i gradili ovakve domove i hramove − rekao je vladika Ilarion.

Direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević ističe da je država u prethodnom periodu, uvek tamo gde su lokalna samouprava i sveta Crkva iskazale potrebu da sa narodom grade nove objekte, bezrezervno pomogla koliko može.

− Sve što smo do sada započeli, mi smo, hvala Bogu i završili. Naš zadatak je da ispunimo misiju, da sačuvamo sve ono što su preci izgradili i da prenesemo na pokolenja koja će doći a da opet u svome vremenu, gradeći nove crkve, parohijske domove i obnavljajući te stare, ostavimo i mi svoga traga u životu i da budemo pominjani kao što mi pominjemo naše pretke. U saradnji sa narodom, uspevamo svuda da izgradimo ponešto novo, da obnovimo staro i čuvamo crkve od propadanja, da tamo gde odlazi narod bar čuvamo bogomolje da ostanu, pretvaramo ih u manastire, a tamo gde se narod naseljava da gradimo nove crkve i stvaramo uslove, tako da mislim da svako od nas da od sebe onoliko koliko može, onda svakako ne izostanu rezultati i iza nas ostane trag o postojanju − rekao je Radojević.

Nikola Šainović, član Predsedništva SPS, istako je da je gospodin Radojević, koji se već deset godina nalazi na pomenutoj funkciji, dugogodišnji član Socijalističke partije Srbije.

− Sokobanja je izuzetno značajna i verski objekti u njoj, od Parohijskog doma koji je jedan veliki objekat do crkava u okolnim selima. Mi smo danas došli ovde da odamo poštovanje svima onima koji su to gradili i sačuvali sve ovo vreme, i da se obavi razgovor o tome kako to dalje treba raditi, uz punu saradnju sa Eparhijom timočkom i sa vladikom Ilarionom. To samo pokazuje jednu širinu lepeze interesovanja i profesionalnog rada članova Socijalističke partije Srbije na onom mestu na kome su angažovani, od ministarstava koje vode do kancelarije za vere i tu nema ništa što se može vezati za kampanju na bilo kakav negativan način nego je to samo jedno razumevanje, jedan trud i rezultati koji se vide na svakom mestu, a ovde je važno da se danas razgovaralo o tome da se već u ovoj godini obnove radovi na Crkvi i očuvaju freske koje su od izuzetnog značaja − rekao je, između ostalog, Šainović.

Delegacija je obišla i crkvu u Vrbovcu, a Snežana Radovanović, predsednica OO SPS Sokobanja i prva na izbornoj listi sokobanjskih socijalista istakla je da je opštini Sokobanji učinjena velika čast ovom posetom.

− Izuzetnu čast smo imali da nas poseti vladika Ilarion Eparhije timočke i gospodin Mileta Radojević, direktor Kancelarije za vere i verska pitanja, da pokušamo da zajedničkim snagama u našoj sredini našim selima obnovimo značajne i stare objekte − istakla je Radovanović.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − 10 =