Заједничким снагама обнова црквених објеката

Друштво

Јуче су општину Сокобања и верске објекте на њеној територији обишли Његово преосвештенство епископ тимочки г. Иларион, Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницима, Никола Шаиновић, члан Главног одбора СПС, и у својству домаћина, представници Општинског одбора Социјалистичке партије Сокобања. Ова посета и обилазак, иако у овиру предизборне кампање, имала је пре свега за циљ да се види шта је урађено до сада када је одржавање старих светиња у питању и изградња нових, и у шта треба улагати у наредном периоду.

u sokobanji DSC4932
u sokobanji dom DSC4941
u josanici stara svetinjaDSC4967
Aperture: 4.5
Camera: NIKON D7000
Iso: 400
Orientation: 1

Најпре су обишли Цркву Светог Преображења Господњег у центру Сокобање и Парохијски дом у изградњи који се налази у порти цркве. Након тога, у Јошаници су обишли Цркву Успења Пресвете Богородице која потиче из 11. века и представља најстарији храм на овом подручју. Изграђена је од камена и најпознатија је по специфичном иконостасу. Најупечатљивија икона је икона Исуса у три старосна доба, као дечак, човек и старац, што је, на први поглед зачуђујуће, али свештеници то објашњавају симболичним приказом светог тројства. У црквеном дворишту налази се и Завичајни музеј у коме су смештене цркве Св. Димитрија и Успења Пресвете Богородице. Зграда у којој је смештен музеј је некадашњи црквени конак који потиче из 19.века. Музеј поседује експонате из области историје и етнологије и стављен је под заштиту државе.

− Најпре желим да се захвалим људима који су нас позвали да својом посетом на првом месту видимо шта је урађено у претходном периоду, и да направимо договор за неке наредне дане или месеце, или до краја године ако Бог да, свакако су то дугорочније инвестиције и планови који ће остати за добробит нашег народа који се, нажалост, бројчано све више смањује. Све је мање младих у селима, тако да ова ситуација коју смо видели по селима није много охрабрујућа, али упркос томе и имајући то у виду посебна је и захвалност наше Епархије тимочке према директору Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, господину Милети, који је већ десетак година на том месту и веома помаже Тимочку епархију и наравно све друге епархије, посебно пограничне епархије и места. Наша радост је што и даље у селима, без обзира на смањење броја становника, постоји добра воља и црквених одбора и месних заједница те тако да је увек важно да имамо добру сарадњу, то је оно што је нама као Цркви важно, да се људи не деле по многим основама него да се увек се око цркве окупе, као око једне јавне опште институције која није само за овај живот, већ и за вечни и за царство небеско, што нам сведоче и наши светитељи и наши преци који су се борили и градили овакве домове и храмове − рекао је владика Иларион.

Директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Милета Радојевић истиче да је држава у претходном периоду, увек тамо где су локална самоуправа и света Црква исказале потребу да са народом граде нове објекте, безрезервно помогла колико може.

− Све што смо до сада започели, ми смо, хвала Богу и завршили. Наш задатак је да испунимо мисију, да сачувамо све оно што су преци изградили и да пренесемо на поколења која ће доћи а да опет у своме времену, градећи нове цркве, парохијске домове и обнављајући те старе, оставимо и ми свога трага у животу и да будемо помињани као што ми помињемо наше претке. У сарадњи са народом, успевамо свуда да изградимо понешто ново, да обновимо старо и чувамо цркве од пропадања, да тамо где одлази народ бар чувамо богомоље да остану, претварамо их у манастире, а тамо где се народ насељава да градимо нове цркве и стварамо услове, тако да мислим да свако од нас да од себе онолико колико може, онда свакако не изостану резултати и иза нас остане траг о постојању − рекао је Радојевић.

Никола Шаиновић, члан Председништва СПС, истако је да је господин Радојевић, који се већ десет година налази на поменутој функцији, дугогодишњи члан Социјалистичке партије Србије.

− Сокобања је изузетно значајна и верски објекти у њој, од Парохијског дома који је један велики објекат до цркава у околним селима. Ми смо данас дошли овде да одамо поштовање свима онима који су то градили и сачували све ово време, и да се обави разговор о томе како то даље треба радити, уз пуну сарадњу са Епархијом тимочком и са владиком Иларионом. То само показује једну ширину лепезе интересовања и професионалног рада чланова Социјалистичке партије Србије на оном месту на коме су ангажовани, од министарстава које воде до канцеларије за вере и ту нема ништа што се може везати за кампању на било какав негативан начин него је то само једно разумевање, један труд и резултати који се виде на сваком месту, а овде је важно да се данас разговарало о томе да се већ у овој години обнове радови на Цркви и очувају фреске које су од изузетног значаја − рекао је, између осталог, Шаиновић.

Делегација је обишла и цркву у Врбовцу, а Снежана Радовановић, председница ОО СПС Сокобања и прва на изборној листи сокобањских социјалиста истакла је да је општини Сокобањи учињена велика част овом посетом.

− Изузетну част смо имали да нас посети владика Иларион Епархије тимочке и господин Милета Радојевић, директор Канцеларије за вере и верска питања, да покушамо да заједничким снагама у нашој средини нашим селима обновимо значајне и старе објекте − истакла је Радовановић.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − six =