Летња акција добровољног давања крви 10. јула у Сокобањи

Друштво

Редовна летња акција добровољног давања крви биће одржана у уторак, 10. јула, у термину од 8 до 16 часова на два пункта, и то у аутобусу у центру Сокобање, преко пута Милошевог конака, и у просторијама старе школе.  Ове акција има за циљ да обезбеди довољне резерве крви у летњем периоду, када је то преко потребно, каже Милица Миленковић секретар сокобањског Црвеног Крста.

„Пацијент никада не треба да чека крв, већ крв треба да чека пацијента. За санирање последица саобраћајне несреће често је потребно и преко десет јединица крви, за интервенцију због карцинома грлића материце три јединице крви, за инфаркт миокарда шест јединица, а за пресађивање јетре потребно је и до 30 јединица крви, при чему се 97 посто грађана ослања на свега 3 посто оних који добровољно дају крв“,  истиче наша саговорница.

Акцијом желимо да обезбедимо довољне резерве крви у летњим месецима, каже секретарка сокобањског Црвеног крста Милица Миленковић

Миленковић каже да је летња акција добровољног давања крви у Сокобањи увек имала добар одзив, јер се у њу већ по традицији укључују и туристи, као и студенти из Сокобање,  који  током ове акције имају прилику да буду хумани у свом месту, где су у ствари и научили зашто је важно бити добровољни давалац крви и зашто је важно дати крв.  

Да подсетимо, крв може дати свака здрава, одрасла особа између 18 и 65 година старости.  Мушкарци могу давати крв на три месеца, а жене на шеснаест недеља.  Последња оваква акција у Сокобањи била је априла месеца,  што значи да ће сви мушкарци који су тада дали крв, моћи да је донирају и у оквиру ове акције. Што се тиче дама које су биле хумане пре три месеца, оне  неће моћи да дају крв у овој акцији, али ће зато моћи већ у следећој, која ће бити одржана 8. aвгуста.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + fourteen =