„ВЕНАЦ” у Сокобањи игра у славу 700 година манастира Грачаница

Друштво Култура

Ансамбл „Венац” из Грачанице у суботу 8. јула на Великој сцени Летње позорнице „Врело” са почетком у 20 часова и 30 минута, извешће кореодраму „700” у славу седам векова манастира Грачанице.

Ова кореодрама је представљена кроз народне игре, са потпуно иновативном формом и стилом. Кроз путовање дуго седам векова, од изградње манастира Грачаница, 1321. године, до данас, публику води младић из породице Радовић из села Сушице. Радовићи се спомињу у Грачаничкој повељи, исписаној на зиду задужбине краља Милутина. Приказујући најбитније историјске догађаје народа, од средњег века, преко велике сеобе, Првог и Другог светског рата, уметнички је осликана судбина обичног човека са фокусом на народну игру, обичаје, песмуи сценски покрет, за шта су инспирација били истинити догађаји.

Улаз је слободан за све мештане и госте.

Од оснивања до данас, „Венац” је један од културних амбасадора наше земље. Основан је 1964. под именом „Шота” уз подршку Министарства културе, а од 1993. године наступа као „Венац”. „Венац” је професионални ансамбл сачињен од извођача народних игара и песама. Kрајњи циљ ансамбла јесте очување народног наслеђа, традиције, културе и фолклора са простора Kосова и Метохије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − four =