Данас почињу 29. Свечаности „Свети Јован Биљобер”

Друштво Туризам

Манифестација „Свети Јован Биљобер” 29. по реду почиње данас. Учесници ове јединствене манифестације, која представља спој традиције, разоноде и узбуђења, њих преко 40 допутовали су данас у Сокобању, а сутра, 4. јула, биће организовано брање биља и израда хербаријума у Сесалцу и Читлуку, сазнајемо од Небојше Станојевића председника Удружења за лековито биље „др Јован Туцаков”.

− У среду 5. јула учесници одлазе на Оштру Чуку и село Језеро, а вероватно ће се обићи и Раденковац. У четвртак 6. јула планиран је обилазак фирме „Адонис” и огледне баште испред фабрике где има много занимљивог биља, након тога се одлази у Јошаницу и домаћинство Лазић. Увече истог дана биће први пут организовано интересантно предавање о изради траварица, односно које све биљке могу да се ставе у алкохол да би се добила траварица, а затим и дегустација и оцењивање траварица − рекао је Станојевић.

На сам дан Светог Јована Биљобера, већ по традицији, успон на Шиљак, највиши врх Ртња. Окупљање учесника је на платоу испред Завичајног музеја 7. јула од 4.45 до 5.00 часова. У подножје Ртња се стиже око 6 часова и 30 минута, тамо сви заинтересовани могу купити доручак у Етно домаћинству „Томић−. У успон на Шиљак креће се у 7 часова. За туристе који не учествују у успону на Ртањ биће организовано убирање узорака лековитог биља уз стручног водича и плетење венчића, који се по традици стављају на улазна врата кућа. Повратак са врха Ртња је у 14 часова.

Увече истог дана на малој сцени Летње позорнице „Врело” биће организоване Биљоберске свечаности, односно додела сертификата и захвалница и избор принцезе „Биљарице 2023”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + four =