ILM - Naslovna

Уметност неолита и палеолита на Леонијиним графикама

Култура

Изложба графика под називом „Реконструкција прошлости – трагом неолита преко фигура прамајке богиње плодности”, младе ауторке Леоније Милисављевић из Сокобање, отворена је јуче у Галерији-легату „Милун Митровић”. Уметница каже да је овом изложбом покушала да споји нешто што је наизглед неспојиво, уметност палеолита, коме припада пећинско сликарство и мотиве животиња и неолита овде представљене фигурама Венере.

– Много пре чудесних људских изума попут фотографије, у прохујалим вековима и минулим столећима, на свим континентима, много жена и мушкараца оставили су велики број цртежа и слика на кожи, папиру, дрвету и камену. Често су величали богињу плодности Венеру, цртали природу, сунце, месец, животиње и ловце. Том дугом реду аутора цртежа придружила се и наша мештанка Леонија, која је овом изложбомобновила лик Венере и дочарала кретања ловаца палеолита – рекао је између осталог у свом обраћању Славиша Јевтић, професор књижевности у пензији.

LeonijaИзложбу која је окупила велики број љубитеља уметности отворила је народна посланица Драгана Костић а организатор је Народна библиотека „Стеван Сремац”. Технике које доминирају на овим радовима су колографија и линогравура са примесама других техника дубоке штампе као што су бакропис, акватинта и мека превлака.

Леонија Милисављевић је рођена 20. јула 1992. године, завршила је мастер студије на Академији уметности у Новом Саду на катедри за графику у класи професора Зорана Тодовића. До сада је имала четири самосталне изложбе у Београду и Новом саду а учествовала је и на многим колективним изложбама у нашој земљи и иностранству. Oвом изложбом први пут се представила и својим суграђанима, односно сокобањској публици.

Осамнаест великих и исто толико малих графика мештани и гости Сокобање моћи ће да погледају до понедељка 3. септембра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + eight =