Сутра почињу „Нушићеви хајдуци IV”

Друштво Култура

Манифестација „Нушићеви хајдуци IV”, почиње сутра и трајаће до недеље 17. oктобра. Због тренутне неповољне епидемиолошке ситуације изазване пандемијом ковид-19, ова манифестација која иначе окупља ученике и наставнике свих школа из Србије и Републике Српске а које носе име нашег познатог комедиографа, биће одржана у нешто другачијем облику, сазнајемо од директора туристичке организације Сокобања, Љубинка Миленковића.

− „Нушићеви хајдуци” ове године биће одржани у нешто преформулисаном облику. Ви знате да је та манифестација замишљена као сусрет свих школа које носе име „Бранислав Нушић”, има их пет у Србији и једна из Бања Луке и све су основне изузев сокобањске средње школе. За тај фестивал, ученици поменутих школа припремају неко Нушићево дело као позоришни комад, изводе, такмиче се и добијају одређене награде. Због ситуације са ковидом, која је веома компликована одустали смо од тога, да не бисмо децу доводили у ризичну ситуацију. Наравно, пратећи делови су едукације и радионице на тему дела Бранислава Нушића на којима учествују наставници тих школа и професори књижевности и менаџмент школа и које ће бити одржане и овог пута − каже Миленковић.

Манифестација почиње сутра у 14 часова поздравним говором домаћина и отварањем „Кутка књиге” уз присуство ученика Основне школе „Митрополит Михаило”. Сутра ће бити одржан и округли сто и стручна радионица за професоре и наставнике из беседништва и лепоречја.

 

У суботу 16. октобра у оквиру ове манифестације у Легату биће отворена изложба карикатура „Нушић и уметници” и приказ уметничког дела Уроша Предића „Кроз сарадњу са Нушићем“. Након тога биће одржан „Хајдучки крос” кроз Сокобању. Од 17 часова биће одржана једна позоришна радионица инспирисана аутобиографском причом Нушића – „ Учионица учитељице Љутмиле”.

Организатор ове манифестације је „Нушић фондација” у сарадњи са Туристичком организацијом Сокобања, СШ „Бранислав Нушић” Сокобања. Како сазнајемо од нашег саговорника, првог дана манифестације, један од организатора „Нушић фондација” поклониће нашој основној школи две прелепе клупе у облику оловака и бојица и један ормарић за размену књига.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 1 =