SR - Naslovna

Сокобањчани учесници „Рајевском у част”

Култура

На књижевној манифестацији „Рајевском у част” одржаној јуче у алексиначком селу Горњи Адровац, међу 30-ак песника билa су и три ствараоца из сокобањског Удружења књижевника “Стојан Живадиновић”. Делегацију из Сокобање чинили су председник Удружења, Милош Вељковић, дугогодишњи учесник ових сусрета, Хранимир Милојковић и Славиша Д. Станковић. Милојковић се представио песмом „Нисмо вас звали”, а Вељковић је казивао родољубиву поезију под називом „Зашто”.

SR - Slika 1– Ја сам од десет окупљања учествовао на њих девет и увек радо посећујем ово место. Ове године је било нешто мање учесника, вероватно јер се данас одржавала и манифестација на Шуматовцу, па се надам да ћемо се следеће године окупити у већем броју – сумира своје утиске о овогодишњим сусретима Милојковић.

Манифестација „Рајевском у част” одржава се у част овог руског добровољца у Првом српско – турском рату 1876. године, који је погинуо у Горњем Адровцу и на месту његовог страдања подигнута је црква. Неки од наших истраживача сматрају да је пуковник Рајевски послужио Толстоју као прототип Вронског у чувеном роману „Ана Карењина”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + seventeen =