Одржан Интернационални фестивал документарног филма “Врмџа Фест”

Друштво Култура

Интернационални фестивал туристичког и еколошког филма „Врмџа фестˮ протекле суботе одржан је по седми пут у атрактивном окружењу подно остатака римског утврђења из 3. века, у организацији Локалне акционе групе „Ртањˮ (ЛАГ Ртањ), a уз подршку Општине Сокобања и Месне заједнице Врмџа. Партнер фестивала је од самог почетка „Форум Артистикумˮ из Ниша.

Фестивал је званично отворио Миодраг Николић, председник општине Сокобања који је рекао да му је част што трећи пут отвара ову манифестацију.

– Верујте да је веома тешко било одржати један овакав некомерцијални фестивал и унапредити га, али ми смо то заједничким снагама успели и доказали да праве вредности опстају. „Врмџа фестˮ сада представља један од главних културних симбола саме Врмџе али и читаве Сокобање – ­ рекао је председник Николић.

Према речима директора фестивала Славише Крстића ове године је на конкурс пристигло око 70 филмова, од тог броја селекцију је прошло њих 35, а тридесет аутора је награђено. Жири у саставу Дејан Дабић, председник и чланови Јелена Стојановић и Славиша Крстић имао је заиста тежак задатак, јер су филмови били изузетно квалитетни.

Гран-при фестивала односно главну награду добио је продуцент Оливер Пауновић за филм „Златибор планина боговаˮ. Филм је део тимског рада City Produkcije и Туристичке организације Златибор. Првонаграђено остварење рађено је по идеји Владимира Живановића, директора Туристичке организације „Златиборˮ и приказује све лепоте ове познате српске планине. Чланови жирија су истакли да је комплетна екипа овог слојевитог документарног филма уложила велики напор да комбинујући документаристички приступ, архивску грађу и играну реконструкцију, представи историју, али и данашњицу једне од највећих туристичких атракција у нашој земљи. Посебну вредност филму дају одлична музика и глумац Небојша Дугалић који сценском појавом и нарацијом, на најбољи могући начин заокружује причу о овој планинској лепотици.

Ружа Хелаћ еколошка активисткиња, дипломирани машински инжењер, књижевница, новинарка, слободни уметник добитник је овогодишњег признања „Петар Лаловићˮ, које се додељује за нарочит допринос подизању еколошке свести на филму. Хелаћ је рођена 1958 године у Новом Саду. Екологијом се бави од 1991. године када је основан „Еколошки покрет Војводине”, а председница је невладиног и непрофитног удружења „Војвођанска зелена иницијатива” које има за циљ подизање еколошке и грађанске свести о одговорности за стање животне средине и демократије у локалној заједници. Ауторка је и уредница документарног серијала истраживачких емисија о заштити животне средине „Зелена патрола на делуˮ који се снима од 2010. године и емитује на великом броју телевизија у Србији и региону. До сада је снимљено више од 150 документарних емисија. Добитница је најзначајнијих медијских признања и награда за документарне и ТВ филмове и репортаже у Србији и свету.

У категорији туристичких филмова, награду за најбољи туристички филм добио је Љубиша Тешић за филм „ВИНО И ЛОЗА У ШУМАДИЈИˮ у продукцији „СТУДИО ТЕШИЋˮ Београд, док је награду за најбољи туристички ТВ филм добила Јована Малетић за филм „СРПСКА КАПАДОКИЈАˮ у продукцији „УНА ТЕЛЕВИЗИЈЕˮ Београд.

Награду за најбољи еколошки филм добила је Ружа Хелаћ за филм „ПРОБУДИ СЕ НАРОДЕˮ у продукцији „Војвођанске зелене иницијативеˮ Нови Сад. Филм Слађана Стојановића „МАСКЕ СУ ПАЛЕˮ у продукцији „РТСˮ проглашен је за најбољи еколошки ТВ филм.

Награду у области етно културе живота на селу добила су два филма и то Филм „ДАСКАЉИЦАˮ (Учитељица) Лидије Крстић у продукцији Удружења „Срећна Звезда” и филм „СРБИЈАНКАˮ Небојше Илића у продукцији „ЈУГ ФИЛМˮ Власотинце. У области етно културе живота на селу за најбољи ТВ филм добио је Дејан Вученовић за филм „КАНАРИНАЦ” у продукцији „ТВ ПРВА” – редакција „EXPLOZIVˮ Београд.

Посебно признање додељено је Дејану Вученовићу и редакцији ТВ ПРВE „EXPLOZIVˮ за изузетан допринос у развоју села Врмџа и фестивала ВРМЏА ФЕСТ. Ово признање резултат је сарадње која траје дуже од једне деценије између Славише Крстића бившег председника МЗ Врмџа, сада председника Локалне акционе групе Ртањ (ЛАГ РТАЊ) и Дејана Вученовића, новинара ТВ Прва, сада уредника редакције „EXPLOZIVˮ – ТВ ПРВА, захваљујући којој су урађене и емитоване на ТВ ПРВА преко 20 емисија.

Поред главних награда, жири је ове године доделио и многобројна признања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =