ILM - Naslovna

Umetnost neolita i paleolita na Leonijinim grafikama

Kultura

Izložba grafika pod nazivom „Rekonstrukcija prošlosti – tragom neolita preko figura pramajke boginje plodnosti”, mlade autorke Leonije Milisavljević iz Sokobanje, otvorena je juče u Galeriji-legatu „Milun Mitrović”. Umetnica kaže da je ovom izložbom pokušala da spoji nešto što je naizgled nespojivo, umetnost paleolita, kome pripada pećinsko slikarstvo i motive životinja i neolita ovde predstavljene figurama Venere.

– Mnogo pre čudesnih ljudskih izuma poput fotografije, u prohujalim vekovima i minulim stolećima, na svim kontinentima, mnogo žena i muškaraca ostavili su veliki broj crteža i slika na koži, papiru, drvetu i kamenu. Često su veličali boginju plodnosti Veneru, crtali prirodu, sunce, mesec, životinje i lovce. Tom dugom redu autora crteža pridružila se i naša meštanka Leonija, koja je ovom izložbomobnovila lik Venere i dočarala kretanja lovaca paleolita – rekao je između ostalog u svom obraćanju Slaviša Jevtić, profesor književnosti u penziji.

LeonijaIzložbu koja je okupila veliki broj ljubitelja umetnosti otvorila je narodna poslanica Dragana Kostić a organizator je Narodna biblioteka „Stevan Sremac”. Tehnike koje dominiraju na ovim radovima su kolografija i linogravura sa primesama drugih tehnika duboke štampe kao što su bakropis, akvatinta i meka prevlaka.

Leonija Milisavljević je rođena 20. jula 1992. godine, završila je master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na katedri za grafiku u klasi profesora Zorana Todovića. Do sada je imala četiri samostalne izložbe u Beogradu i Novom sadu a učestvovala je i na mnogim kolektivnim izložbama u našoj zemlji i inostranstvu. Ovom izložbom prvi put se predstavila i svojim sugrađanima, odnosno sokobanjskoj publici.

Osamnaest velikih i isto toliko malih grafika meštani i gosti Sokobanje moći će da pogledaju do ponedeljka 3. septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 + 15 =