Udruživanje kao rešenje za sokobanjske stočare

Poljoprivreda

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga održala je sastanak sa predstavnicima Udruženja stočara opštine Sokobanja na kome su, pored članova udruženja, bili prisutni i Dušan Vrućkić, predsednik sekcije odgajivača ovaca Timočke Krajine, predstavnici lokalne samouprave, Aleksandar Milovanović, naučni saradnik sa Instituta za veterinarstvo iz Novog Sada i Dijana Dijanović i Nenad Budimirović, ispred Privredne komore Srbije.

ovce

Tema sastanka bila je biotehnologija smeštaja ovaca i kako povećati produktivnost ovaca sa ciljem realnog sagledavanja stanja na teritoriji sokobanjske opštine u odnosu na rezultat koji bi proizvođači želeli da postignu. U ovom momentu najveći problem je što ne postoji precizna informacija o broju životinja na teritoriji opštine.

dusan vruckicPored toga, veliki problem predstavlja i neorganizovana proizvodnja, što podrazumeva nepostojanje kontinuiteta u isporuci stoke, gde se javlja sezonalnost, u određenim periodima godine ima viška životinja na tržištu dok u određenom delu godine nedovoljan broj životinja što otežava nalaženje ozbiljnog kupca, saznajemo od Dušana Vrućkića, predsednika sekcije odgajivača ovaca Timočke Krajine.

‒ Ono što savetujemo odgajivačima kao rešenje ovog problema je da se udruže i nastupe na tržištu kao udruženje. Na taj način bi ostavrili najpovoljniju cenu na tržištu, postigli bi potrebni kontinuitet u ponudi i time privukli stalne kupce za svoju stoku ‒ dodaje Vrućkić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − 16 =