Удруживање као решење за сокобањске сточаре

Пољопривреда

Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Зајечарског и Борског управног округа одржала је састанак са представницима Удружења сточара општине Сокобања на коме су, поред чланова удружења, били присутни и Душан Врућкић, председник секције одгајивача оваца Тимочке Крајине, представници локалне самоуправе, Александар Миловановић, научни сарадник са Института за ветеринарство из Новог Сада и Дијана Дијановић и Ненад Будимировић, испред Привредне коморе Србије.

ovce

Тема састанка била је биотехнологија смештаја оваца и како повећати продуктивност оваца са циљем реалног сагледавања стања на територији сокобањске општине у односу на резултат који би произвођачи желели да постигну. У овом моменту највећи проблем је што не постоји прецизна информација о броју животиња на територији општине.

dusan vruckicПоред тога, велики проблем представља и неорганизована производња, што подразумева непостојање континуитета у испоруци стоке, где се јавља сезоналност, у одређеним периодима године има вишка животиња на тржишту док у одређеном делу године недовољан број животиња што отежава налажење озбиљног купца, сазнајемо од Душана Врућкића, председника секције одгајивача оваца Тимочке Крајине.

‒ Оно што саветујемо одгајивачима као решење овог проблема је да се удруже и наступе на тржишту као удружење. На тај начин би оставрили најповољнију цену на тржишту, постигли би потребни континуитет у понуди и тиме привукли сталне купце за своју стоку ‒ додаје Врућкић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 1 =