Одржан састанак поводом израде комасационе процене

Пољопривреда

Јуче је у згради општине Сокобања одржан састанак на коме су представници фирме „Геојокић” из Београда, која ради посао комасације на територији седам катастарских општина, учесницима комасације објаснили поступак комасационе процене.

Dragan Jokić ‒ Комасациона процена је један од најбитнијих поступака у процесу комасације при чему је веома битно да људима објаснимо разлику између катастарског класирања које се врши за територију читавог катастарског среза док се катастарска процена ради само за територију комасационог подручја ‒ каже Драган Јокић, власник фирме „Геојокић”.

Комасациона процена је битна фаза комплетног поступка комасације. Процена се врши за територију комасационог подручја, супротно ономе где се ради за цео катастарски срез. Комасациона процена се обавља у две фазе.

Karta

Прва фаза је оријентациона процена у оквиру које се идентификују типови земљишта и прикупљају подаци као што су просечни приноси и тржишна вредност и на основу тога се праве коефицијенти за обрачун између разреда. Друга фаза представља детаљну процену која обухвата утврђивање и снимање граница разреда и израду прегледног плана комасационе процене који се излаже на јавни увид у трајању од 15 дана, а за то време учесници комасације могу да стављају примедбе које ће се решавати. Након тога, комисија доноси одлуку о усвајању комасационе процене на основу чега се и врши прерасподела земљишта у поступку комасације.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =