Komasacija

Одлична сарадња комисије за комасацију са члановима месних заједница

Пољопривреда

Јелена Јаношевић, секретар комисије за комасацију и Владимир Ракић, члан комисије за комасацију, кажу да су веома задовољни одзивом и сарадњом са члановима Месне заједнице Бели Поток, где је пре тачно недељу дана почела прва фаза комасације односно утврђивања фактичког стања за део те катастарске општине.

Jelena Janosevic
Јелена Јаношевић

– Програмом је предвиђено да фаза утврђивања фактичког стања траје три месеца, међутим све ће зависити од стања на терену – истиче Јаношевић.

Она је овом приликом позвала све мештане, који добију позив као учесници комасације да се одазову и са собом понесу документа односно уговор и решење о наслеђивању којим се идентификују као наследници.

– Уколико се у току ове фазе стање по катастру слаже са стањем на терену учесници комасације само то треба да потврде и не треба им никаква документација. Уколико су рађене трампе, купопопродаје и слично, потребно је да понесу сву документацију коју имају у вези са предметном парцелом. Такође, ово им је јединствена прилика да реше имовинско-правне односе потпуно бесплатно без плаћања било каквих такси и плаћања трошкова овере уговора – истиче Ракић.

Vladimir Rakić
Владимир Ракић 

Прва фаза комасације у КО Бели Поток протиче без икаквих већих проблема јер је и катастар за ово село добро урађен, а чланови комисије се надају да ће тако бити и у другим катастарским општинама. Фаза утврђивања фактичког стања у Белом Потоку биће завршена за дан два, а затим ће се упоредно радити две КО Трговиште и Ресник. У рад су укључени и чланови поткомисије за комасациону процену и поткомисија за утврђивање сталних објеката и засада.

– Задатак чланова ове две поткомисија је да процене целокупно земљиште на комасационом подручју, утврде све дугогодишње засаде и сталне објекте који ће остати у стању у ком су и затечени, као и засаде који су запуштени и морају да се крче односно уклоне.

Комасација је један мултидисциплинарни поступак који обухвата укрупњавање пољопривредних парцела и прерасподелу власништва над њима, планирање пољопривредне производње, пројектовање, изградњу и рестаурацију пољских путева, иригационих система и шумских појасева. Комасација земљишта се спроводи са циљем укрупњавања поседа и стварања већих пољопривредних парцела правилнијег облика са жељом постизања веће продуктивности код пољопривредне производње.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 7 =