U Sokobanji održana druga redovna sednica Okružnog zadružnog saveza Zaječar

Društvo

Druga redovna sednica Okružnog zadružnog saveza Zaječar održana je u Sokobanji. Na sednici je bilo reči pre svega o konkursu u okviru koga su tri zadruge sa teritorije Timočke Krajine dobile sredstva, kao i o finansiranju zadružnog sistema i stvaranju dobrih preduslova za konkurisanje u 2019. godini.

 

Nebojša Jovanović

‒ U narednom periodu ovaj zadružni savez održavaće sednice u svakom gradu u regionu i obići će sva mesta koja imaju zadružne imovine, jer je jedan od glavnih zadataka zadružnog saveza upravo povraćaj zadružne imovine ‒ kaže Nebojša Jovanović, predsednik Okružnog zadružnog saveza Zaječar.

Sednici su prisustvovali i Darko Božić, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, Ivan Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, kao i Miloš Milovanović, konsultant Evropske banke za obnovu i razvoj.

Milovanović ističe da su Evropska banka za obnovu i razvoj i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO u prethodne tri godine, pomagale sektor zadrugarstva i da su učestvovali u izradi skoro donešenog i implementiranog Zakona o zadrugarstvu ali i kasnije u izradi celog seta dokumenata koji detaljno definiše zadružnu reviziju.

Miloš Milovanović

‒ Paralelno sa tim, trudili smo se da promovišemo zadrugarstvo među poljoprivrednicima jer verujemo da je osnivanje zadruga adekvatan odgovor na izazove globalizacije. Individualno poljoprivrednici pa čak i kompanije koje se bave poljoprivredno-prehrambenom proizvodnjom ne mogu opstati na tržištu već mora doći do udruživanja i mi verujemo da je osnivanje zadruga jedan od osnovnih načina preživljavanja na tržištu ‒ ističe Milovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − 6 =