ПК „Озрен” постигао велики успех у оквиру планинског трекинга Србије

Спорт

ПК „Озрен” у склопу планинарског трекинга освојио је треће место у Купу Србије, док је у Првенству заузео пето место екипно. Ово такмичење организовао је Планинарски савез Србије, а најбољим екипама и појединцима у оба такмичења додељени су пехари и дипоме на недавно одржаном Сајму спорта у Београду.

Трекинг лига је планинарско такмичење у пешачењу које се одржава на обележеним планинарским стазама различите дужине и захтевности (мала, средња и велика). Стазе су вредноване бројем бодова према тежини који се за учеснике сабирају из више такмичења у лиги на крају сезоне када се одређују пласмани појединаца и клубова.

Према речима Илије Кнежевића, председника ПК „Озрен”, ово је велики успех за овако мали клуб и средину из које потиче, јер је на овим такмичењима из године у годину конкуренција све већа, тако да је сада учествовало 760 такмичара из 61 планинарског клуба из свих крајева Србије.

– На такмичењима је учествовао 21 члан нашег клуба, екипа је била компактна, а успеху су највише допринели млађи чланови екипе. Свако од нас препешачио је у просеку око 180 км са успонима од 6.300 метара у вертикалном правцу и исто толико у силаску – каже Илија Кнежевић, вођа и најстарији члан екипе.

Најбољи пласман у појединачној конкуренцији постигао је Ненад Живковић, који је у коначном пласману био једанаести. Општем успеху допринели су појединачни резултати и осталих чланова сокобањског планинарског клуба. Пре свих Драгана Милановић која је на Мастер купу у Липовцу и на Јастрепцу освојила прво место на средњој стази, на стази у Сокобањи на Рајцу освојила треће место, а у последњем колу на Грзи Милановић је освојила треће место на великој, најзахтевнијој и најдужој стази. Поред тога Матић Милица је освојила треће место у Врси у склопу другог кола, а у мушкој конкуренцији Александар Ружић је освојио прво место на малој стази у Сокобањи и друго место на Грзи.

ПК „Озрен” формиран је 2015 године, тако да спада у релативно младе клубове, а тренутно има 80 чланова.

– Ми у нашем клубу пропагирамо здрав начин живота и акције на којима учествујемо и које организујемо прилагођене су различитим старосним добима и жељама чланова. Постоје такмичарског али и чисто рекреативног карактера – рекао је Кнежевић.

Овај клуб интензивно ради и на трасирању и обележавању планинарских стаза, а тренутно је у фази реализације заокружења сокобањске трансверзале по одбоду котлине, што ће бити изузетна атракција за госте. Од наредне године овај клуб уврстиће у своје активности и планинарску орјентацију у склопу које се решавају одређени технички задаци и уз помоћ мапе и компаса проналазе одређене локације на терену што ће, према мишљењу Кнежевића, посебно бити занимљиво млађим члановима клуба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + 9 =