У Сокобањи одржана друга редовна седница Окружног задружног савеза Зајечар

Друштво

Друга редовна седница Окружног задружног савеза Зајечар одржана је у Сокобањи. На седници је било речи пре свега о конкурсу у оквиру кога су три задруге са територије Тимочке Крајине добиле средства, као и о финансирању задружног система и стварању добрих предуслова за конкурисање у 2019. години.

 

Небојша Јовановић

‒ У наредном периоду овај задружни савез одржаваће седнице у сваком граду у региону и обићи ће сва места која имају задружне имовине, јер је један од главних задатака задружног савеза управо повраћај задружне имовине ‒ каже Небојша Јовановић, председник Окружног задружног савеза Зајечар.

Седници су присуствовали и Дарко Божић, државни секретар у министарству пољопривреде, Иван Михаиловић, председник Задружног савеза Србије, као и Милош Миловановић, консултант Европске банке за обнову и развој.

Миловановић истиче да су Европска банка за обнову и развој и Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација ФАО у претходне три године, помагале сектор задругарства и да су учествовали у изради скоро донешеног и имплементираног Закона о задругарству али и касније у изради целог сета докумената који детаљно дефинише задружну ревизију.

Милош Миловановић

‒ Паралелно са тим, трудили смо се да промовишемо задругарство међу пољопривредницима јер верујемо да је оснивање задруга адекватан одговор на изазове глобализације. Индивидуално пољопривредници па чак и компаније које се баве пољопривредно-прехрамбеном производњом не могу опстати на тржишту већ мора доћи до удруживања и ми верујемо да је оснивање задруга један од основних начина преживљавања на тржишту ‒ истиче Миловановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 9 =