Први пут „Мајсторска писма” за биљобере

Друштво

У оквиру Биљоберских свечаности Удружење за лековито биље „Др.Јован Туцаков” сваке године организује обуку берача лековитог биља уз доделу сертификата. Новина ове године је да су сертификати акредитовани код Српског лекарског друштва.

Према речима Небојше Станојевића, власника предузећа „Адонис”, то значи да након добијања овог сертификата полазници могу да се баве пословима организовања брања, гајења и прераде биљака и производњом препарата који могу да се користе као помоћна лековита средства.

Поред тога, ове године први пут ће бити додељена и такозвана „Мајсторска писма” учесницима који се преко две деценије баве овим послом. То је документ који додељује Синдикат Србије на предлог Удружење за лековито биље „Др.Јован Туцаков”.

3 (1 of 1)
12 (1 of 1)
13 nebojsa (1 of 1)
9 (1 of 1)
6 (1 of 1)
5 (1 of 1)(1)
4 (1 of 1)
10 (1 of 1)
2 (1 of 1)
14 (1 of 1)(1)
16 (1 of 1)
15 (1 of 1)
18 (1 of 1)
Aperture: 6.3
Camera: DMC-FZ8
Iso: 100
Orientation: 1

 

У оквиру ове обуке организују се излети на којима учесници уз предаваче, водиче и практичаре прикупљају лековито биље, а након обележавања, узорке одлажу у приручни хербаријум.

Ове године семинар похађа 25 полазника, што је према речима Станојевића, оптималан број. Обука траје четири дана и обилазе се различити терени јер на сваком расте другачије лековито биље.

Првог дана берачи су обишли Сесалачку пећину, другог планину Озрен, а данас су узорке лековитог биља сакупљали у подножију Ртња. Сутра, односно четвртог дана биће завршени хербаријуми и подељени сертификати. Иначе, обука о познавању лековитог биља, која се 24. пут заредом организује у оквиру манифестације Свети Јован Биљобер, јединствена је на територији наше земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + three =