Bozić

U Sokobanji nakon večernje službe, spaljen badnjak

Društvo

„Mir božiji i Hristos se rodiˮ – To su reči koje su upućene radi dobrobiti naroda i njegovog zbližavanja u veri i ljubavi. Sa nadom da će neko sutra doneti boljitak u teškim vremenima koja nas okružuju, razdvajaju i dele. Božić je i takav praznik. Njemu se podjednako raduju svi. Dani kada su svi na istom pijedestalu. I bogat i siromah. Duhom uprtim u bolje sutra. Sokobanja se iznova raduje njemu. Tako i ove 2022. godine slavi se Božić kako dolikuje pravoslavnom čoveku i običaju u narodu. Praznik je veselja. Vreme je liturgija. Kada jedni druge pozdravljamo sa „Hristos se rodi – Vaistinu se rodiˮ.

Bozić Bozić 

U Sokobanji je u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg, održana večernja služba. U prisustvu vernika i građana, badnjakom se obišlo oko crkve do upriloženog mesta za spaljivanje. Okupljenim vernicima, pre nalaganja badnjaka, obratio se Protojerej Vanja Kovačević, paroh prvi Sokobanjski.

Bozić

„Želim da vas pozdravim i da vam poželim sretno navečerje praznika. Praznika novorođenja Bogomladenca. Ovo što vidite sada. Spaljivanje drveta. Paljenje badnjaka. Simbolizuje prestanak sa paganskim bogovima i božanstvima i veru u jednog istinitog Boga, čije rođenje noćas čekamo. Gospod se rodio rano ujutru. Zato služimo ponoćnu liturgiju. Prošle godine, zbog kompletne situacije, nismo služili ponoćnu liturgiju. I nismo na neki način osetili punoću i radost praznika. Radost projave Gospoda u svetu. Bogomladenca Hrista, koji je iz ljubavi prema nama došao u ovaj svet. Rodio se i bio položen u jasle. Car nad carevima došao je tiho, skromno, povučeno. U znak tog događaja, okupljamo se i proslavljamo. Ali na badnji dan završavamo sa paganskim verovanjima i počinjemo da verujemo isključivo u jednog Boga, jer je temelj naše vere vaskrsli Gospod. I da je svojim vaskrsenjem i svojim čudima pokazao da je zaista jedini istiniti Bog. Sa verom u jedinog, istinitog, vaskrslog Gospoda, Isusa Hrista, okupljamo se i proslavljamo njegovo rođenje u Vitlejemskoj pećini.ˮ

Nakon spaljivanja badnjaka izlomljena je česnica. A za sve prisutne pripremljeni su posluženje i topli napici.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 3 =