Одржани „Дани жетве” у Врбовцу

Друштво

Манифестација „Дани жетве”, у организацији Месне заједнице Врбовац, одржана је у суботу, 8. августа. Прослава, која се организује након успешно завршене жетве, полако постаје традиционална јер је ове године одржана четврти пут за редом.

На идеју да се овако нешто организује дошли су Владица Милетић, власник комбајна и Жика Милошевић, председник Месне заједнице Врбовац, коме је вожња комбајна професија већ 40 година. Милетић има четири комбајна, и он и његови радници обављају целокупну жетву у атару овог села а делимично и у атарима суседног Трубаревца и Рујевице.

Прослава је и ове године одржана на планини Буковик у колиби коју је председник МЗ Врбовац реновирао и у којој се, како каже, често организују прославе а зими у њој бораве и ловци из читаве Србије, јер ту може и да се преспава.

У оквиру манифестације, први пут ове године, установљене су две награде у две категорије. За највећи принос пшенице по хектару који је износио пет тона, награђен је Драгослав Симић, коме ће као наградунаредне године комбајнери бесплатно обавити жетву једног хектара под пшеницом.

Ивица Милошевић, ратар из Врбовца, ове године је засејао највећу површину под пшеницом и јечмом, укупно 3, 60 хектара и као награду, од Зорана Миловановића, млинара из Врбовца, добио је 300 кг семенске пшенице. Милошевић истиче да су ове године приноси били добри и да је жетва, упркос већој количини кише, обављена на време. У овом селу планирају да наредне године прославу подигну на још виши ниво, обезбеде више награда и позову још гостију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + nineteen =