Bozić

У Сокобањи након вечерње службе, спаљен бадњак

Друштво

„Мир божији и Христос се родиˮ – То су речи које су упућене ради добробити народа и његовог зближавања у вери и љубави. Са надом да ће неко сутра донети бољитак у тешким временима која нас окружују, раздвајају и деле. Божић је и такав празник. Њему се подједнако радују сви. Дани када су сви на истом пиједесталу. И богат и сиромах. Духом упртим у боље сутра. Сокобања се изнова радује њему. Тако и ове 2022. године слави се Божић како доликује православном човеку и обичају у народу. Празник је весеља. Време је литургија. Када једни друге поздрављамо са „Христос се роди – Ваистину се родиˮ.

Bozić Bozić 

У Сокобањи је у цркви Светог Преображења Господњег, одржана вечерња служба. У присуству верника и грађана, бадњаком се обишло око цркве до уприложеног места за спаљивање. Окупљеним верницима, пре налагања бадњака, обратио се Протојереј Вања Ковачевић, парох први Сокобањски.

Bozić

„Желим да вас поздравим и да вам пожелим сретно навечерје празника. Празника новорођења Богомладенца. Ово што видите сада. Спаљивање дрвета. Паљење бадњака. Симболизује престанак са паганским боговима и божанствима и веру у једног истинитог Бога, чије рођење ноћас чекамо. Господ се родио рано ујутру. Зато служимо поноћну литургију. Прошле године, због комплетне ситуације, нисмо служили поноћну литургију. И нисмо на неки начин осетили пуноћу и радост празника. Радост пројаве Господа у свету. Богомладенца Христа, који је из љубави према нама дошао у овај свет. Родио се и био положен у јасле. Цар над царевима дошао је тихо, скромно, повучено. У знак тог догађаја, окупљамо се и прослављамо. Али на бадњи дан завршавамо са паганским веровањима и почињемо да верујемо искључиво у једног Бога, јер је темељ наше вере васкрсли Господ. И да је својим васкрсењем и својим чудима показао да је заиста једини истинити Бог. Са вером у јединог, истинитог, васкрслог Господа, Исуса Христа, окупљамо се и прослављамо његово рођење у Витлејемској пећини.ˮ

Након спаљивања бадњака изломљена је чесница. А за све присутне припремљени су послужење и топли напици.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =