Badnji dan

Бадњаку традиционално у госте

Друштво

Божић је најрадоснији хришћански празник. Слави се у знак сећање на дан рођења Исуса Христа. Празнује се три дана, а започиње 6. јануара традиционалним одласком бадњаку у госте.

Ове године одлазак локалне самоуправе, свештенства и грађана Сокобање, организован је у раним јутарњим часовима. Бадњаци су након обреда сече пренети у зграду Општине Сокобања, а затим поворком кроз центар града у порту цркве Светог Преображења Господњег уз послужење, ломљење погаче и Свету архијерејску литургију.

Обичај сечења бадњак испуњен је симболиком. Она указује на Витлејемске пастире који су у знаку звезде видели рођење спаситеља Исуса Христа, затим исекли гране храста и понели у пећину да би се топлином горућег дрвета угрејали новорођени дечак и његова мајка. Сеча бадњака подразумевала је некад пуцање из пушака и прангија, а данас су то замениле петарде. Дрво се увек сече са источне стране и обара се са једним или три ударца. Пре сече му се пожели добро јутро, честита му се празник и поспе се житом. Верује се да први иверак који се одвоји од бадњака има магичну моћ, па се пазило да се ухвати пре него падне на земљу.

Исечени бадњаци данас ће у поподневним сатима бити и налагани. У Сокобањи ће са почетком у 17 часова бити организована вечерња литургија, а после ње и налагање бадњака у дворишту цркве Светог Преображења Господњег. Након тога ће бити уприличено и у свим православним храмовима на територији општине Сокобања. Божићна литургија биће служена у поноћ у цркви Светог Преображења Господњег.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × three =