Topla voda u Akva parku uz finansijsku podršku ministarstva?

Društvo

Izrada bušotine u blizini Akva parka „Podina” koja će služiti za obezbeđivanje tople vode u ovom kompleksu, najverovatnije će dobiti finansijsku podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. To je i dogovoreno na sastanku koji je održan tokom protekle sedmice u kabinetu u Beogradu. Sa ministarkom Tatjanom Matić razgovarali su predsednik opštine Miodrag Nikolić i direktor Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milenković.

– Postignut je neki dogovor da će ministarstvo ove godine finansirati izradu te bušotine kako bi Akva park konačno ’skinuli’ sa vodovodne mreže i produžili sezonu uvođenjem tople vode. Mi smo svu projektnu dokumentaciju spremili tako da očekujemo samo završetak konkursa i nadam se da će nam ministarstvo izaći u susret što se toga tiče, tj. imamo obećanja – naglašava prvi čovek Sokobanje Miodrag Nikolić.

Temperatura vode koju bi Akva park dobijao iz bušotine je između 22 i 26 stepeni. Kako je ranije najavljivano, početak radova očekuje se krajem leta, početkom jeseni, a pošto se radi o izvoru koji je veoma izdašan višak vode trebalo bi da bude uključen u vodovodnu mrežu.

Na sastanku u Beogradu razgovaralo se i o kategorizaciji Sokobanje, odnosno o izmenama pravilnika koje će omogućiti da najposećenija banja u Srbiji konačno dobije oznaku turističkog mesta prve kategorije.

– Sokobanja ne zaslužuje manje od prvog mesta zahvaljujući broju posećenosti, infrastrukturi u koju je stvarno uloženo poslednje četiri godine… Međutim, otežavajuća okolnost po trenutnom pravilniku je udaljenost železnice. Podneli smo prigovor na pravilnik i imamo obećanje od ministarke Matić da će pravilnik vrlo uskoro biti izmenjen, tako da ćemo konačno doći do kategorizacije jer Sokobanja danas kao turističko mesto i kao opština nije kategorisana – podseća Nikolić.

On je pohvalio saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija navodeći i da se očekuje pomoć u rešavanju pitanja vodosnabdevanja.
Nakon sastanka, oglasili su se i iz Ministarstva, ističući da je Sokobanja jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji, kao i da opština i TO Sokobanja kreiraju i realizuju strateške i kvalitetne projekte koji doprinose napretku turističke ponude ovog mesta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × two =