Rudnik

Бољи дани за рудник „Соко”: Дуговања смањена, нови копови на видику

Друштво

Након великих проблема које је имао у финансирању последњих година, због неизмирених плата, тужби које су уследиле и дугова према ЕПС-у и добављачима, изгледа да се Руднику мрког угља „Соко” најзад смеше бољи дани. Овакве оптимистичне прогнозе даје нови директор рудника Драго Милинковић, који је на челу предузећа скоро пола године.

У разговору за наш сајт, Милинковић каже да су успели да измире скоро сва дуговања, а у овој години очекују дупло већу производњу у односу на претходну.

Још мало до позитивне нуле

По његовим речима, дуговања која су имали мере се милијардама, а велику помоћ у решавању проблема пружило је Министарство финансија.

– Велики број радника тужио је предузеће, јер би по закону дошло до застаревања обавеза. Људи су били приморани да туже, а судски трошкови су нам значајно увећали дуг. Негде око три милијарде и триста милиона је био дуг према ЕПС-у, око две милијарде према добављачима за челично лучну подграду, репроматеријал који је неопходан за пословање рудника. Ту нам је, пре свега, Министарство финансија притекло у помоћ, тако да смо измирили обавезе за струју и већи део према добављачима. Радницима смо исплатили неких седамдесет посто дуга, углавном из сопствених средстава. Остао је један део који се претежно односи на судске трошкове, због тога што чекамо коначне судске одлуке. План је да се у наредна четири месеца све то доведе на неку позитивну нулу – објашњава први човек сокобањског рудника.

Онда се, како каже, надају бољим данима за рудник и подземну експлоатацију. У плану је да ове године удвоструче производњу, у односу на лане, захваљујући површинском копу Биљкина струга, који ће бити отворен поред самог рудника. Прошле године произведено је око 70 хиљада, а план за ову је 120 хиљада тона угља.

– Енергетска криза која је и нас захватила и ова дешавања у ЕПС-у, на неки начин су отворила врата ЈП ПЕУ ’Ресавица’. Ми смо са значајним количинама угља помогли да се одржи енергетски систем у децембру. Термоелектрана у Свилајнцу радила је захваљујући рудницима ’Ресавице’, Соко, Рембас и Лубниц, и нешто мање количине ишле су из осталих рудника. Добили смо похвале и од председника Вучића и од људи који воде ову државу и став да ’Ресавицу’ не треба затварати и да треба улагати у њу. Искрено се надам да ћемо ми то и оправдати у овој години.

Завршетак инвестиције након три деценије?

Оптимизам улива и наставак радова на отварању источног поља јаме рудника Соко. Директор Драго Милинковић подсећа да је ова инвестиција започета још давне 1994. године, када је он почео да ради у руднику и додаје да се нада да ће она бити реализована пре његовог одласка у пензију.

– Отварање портала главног транспортног ископа рађено је са прекидима чак и од по неколико година. Негде крајем 2023. године очекујемо да стигнемо до границе експлоатационог поља и да, Боже здравља, кренемо са експлоатацијом, након двадесет и осам година. Тренутно копамо у једном делу источног поља и то је прелазно решење до коначног отварања.

Отварање крајњег дела источног поља даје могућност да се производња у руднику подигне на између 150 и 200 хиљада тона.

– Некада, у златно доба рудника, осамдесетих година, производња је била на том нивоу. То би нам омогућило значајне приходе и уз малу помоћ, субвенцијe, државе ми бисмо могли сами да послујемо као рудник. Сада добијамо субвенције за плате, односно лични доходак. Са том производњом рудник ’Соко’ би малтене могао сам да се финансира, да плате и све остало обезбеђује из сопствене производње. То је велика ствар и ја се надам да ће се то и остварити – закључује наш саговорник.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 20 =