Михољски сусрети села

Друштво Култура

Стихови Љубивоја Ршумовића „Док је села и сељака Србија ће бити јака” које је изрекао Милан Кркобабић, министар за бригу о селу обележили су јучерашњи догађај у Палати Србија, потписивање уговора за доделу бесповратних средстава са представницима јединица локалних самоуправа. Међу општинама које су добиле средства по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села” је и Сокобања. У овим сусретима учествоваће чак 961 село на територији различитих општина из читаве Србије, а у току ова три месеца, од октобра до краја децембра, планирано је око 100.000 учесника и посетилаца.

Место одржавања ове манифестације може бити у свим насељеним местима-селима на територији Републике Србије, изван градских, општинских седишта и приградских насеља, а могуће одржавање је од 1.октобра па до краја 2021. године.

Активности које су добитници средстава осмислили ове године су шаролике. Такмичиће се
културно-уметничким садржајима – фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању,
литерарним садржајима – рецитовању, писању песама и кратких народних форми (благослови, здравице),
занатским и примењеним уметностима– изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу,
спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и
гастрономским специјалитетима – прављењу традиционалних јела и колача.

Деца се такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.

Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 16 =