Biljober

Свечаности „Свети Јован Биљобер” 28. пут

Друштво

У оквиру 28. Свечаности „Свети Јован Биљобер” јуче је група учесника била у Врмџи. Љубитељи природе обишли су овај леп крај, сакупљали биље и одслушали предавање о лековитим биљкама овог краја.

Како кажу у Туристичкој организацији Сокобања, која је поред Удружења за лековито биље „Др Јован Туцаков” организатор ове манифестације, свечаности „Свети Јован Биљобер” су спој традиције, разоноде и узбуђења. И заиста као такве трају већ три деценије и из године у годину су посећеније.

Biljober

Идејни творац ове манифестције Небојша Станојевић, власник предузећа „Адонис”, каже да се идеја родила давне 1991. године када је у Сокобањи одржан један скуп ботаничара. Он је тада организовао изложбу о лековитом биљу и приметио колико је интересовање велико. Станојевић је заједно са професорима са Биолошког и Фармацеутског факултета већ наредних дана почео да планира манифестацију која је у међувремену, због своје атрактивности и неговања здравих стилова живота, постала позната широм простора бивше Југославије и Балкана.

– Тако је првих година Биљоберска свечаност трајала по један дан, а сада је прерасла у седмодневну манифестацију, осмог јула она се наставља, доласком фармацеута, који ће наредних дана обићи сокобањска излетишта и предузеће ‘Адонис’. Ова наша манифестација ће живети, али би било добро да једном или два пута месечно у току лета, односно главне сезоне, организујемо сличне излете за туристе, јер је веома занимљиво, наравно уз туристичке водиче који се разумеју у лековито биље и који би едуковали заинтересоване госте – рекао је Станојевић.

Biljober

Ивана Јовановић, еколог из Завода за заштиту природе, каже да је ова манифестација као једна од видова активности која је неопходна ради едукације људи који се баве природом и пре свега оних који живе од ње, односно оних који се баве сакупљањем биља.

Централна манифестација, успон на Шиљак, врх Ртња, биће наравно одржана сутра 7. јула на сам дан Светог Јована Биљобера. За туристе који не учествују у успону на Шиљак, биће организовано убирање узорака лековитог биља уз стручног водича и плетење венчића. Избор принцезе Биљарице 2022. и додела сертификата и захвалница биће одржана сутра на Малој сцени Летње позорнице „Врело”.

Biljober

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − seven =