Kamen

Несвакидашњи хоби Бојана из Мужинца: Из утробе земље у машту људи

Друштво

Бојан Петковић из сокобањског села Мужинац пронашао је један занимљив и несвакидашњи хоби – сакупљање украсног камена на планини Ртањ. Од њега, каже, понешто и заради, али најважније да ужива када се препусти пространствима мистичне планине и крене у потрагу за овим врло цењеним декоративним рупичастим камењем. Објашњава нам да га људи често купују како би од њега направили лампе за двориште, украсили фонтане, делове кућа или акваријуме, а анализе у Београду потврдиле су да је потпуно безбедан и да не шкоди рибама.

– Све је то прва класа и сваки камен има неку своју фигуру, сличи некој животињи или пак има обрисе људске фигуре – прича нам овај заљубљеник у природу.

Kamen

Како нам појашњава, реч је о камену „сигаˮ и његово проналажење није нимало једноставно.

– Овај камен се крије махом у земљи. Рупице у њему су углавном прекривене ситном земљом и то се веома тешко налази. Треба знати наћи га. Мој отац и ја смо то радили око осам година тако да сам и од њега то научио – каже Петковић и додаје да се камен не обрађује већ се само очисте шупљине.

Очекивано, највише интересената и купаца долази из Београда и Новог Сада, али се неретко дешава да транспорт буде проблем, с обзиром да је потребна пажљива испорука купцу, како се камен не би оштетио.

Наш саговорник живи од богатстава које доноси планина Ртањ. Поред бављења пољопривредном производњом на регистрованом газдинству и прикупљања украсног камена, од оца је наследио још један занимљив хоби који му доноси зараду.

– Мој отац се скупљањем лековитог биља бавио неких 30 година. Нажалост, он више није са нама, али сам ја наставио да радим око 30 врста чајева са подножја Ртња. Ти чајеви се пакују у кесе или у везе. Све је прерађено и чисто – истиче Петковић.

Čajevi raskovnik

Без сталног запослења нашао је како да себи обезбеди бар некакве приходе. Ипак из његове приче може се много научити. Богатство које му доноси Ртањ надилази оно материјално. Са жаром и сјајем у очима говори нам да благостање и радост коју проналази у природи нема цену и да је то оно што га изнова враћа овим пространствима.

– Кад одем у природу и када нађем камен осећам се испуњеним. И волим тај посао. У природи нема шефовања и газдовања. Кад желим да одморим ја одморим. Волим ове чајеве и овај камен – каже нам на крају разговора и одлази уверен да је бар некоме дао подстрек да крене његовим путем.

Kamen

Заинтересовани који желе да своје домове и баште украсе овим необичним каменом за све информације могу се обратити Бојану Петковићу на тел:062/746-882.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + two =