Промоција књиге о Сокобањи у ратовима 19. и 20. века

Друштво

Промоција књиге „Сокобања и сокобањски крај у ратовима од 1876. године до 2001. године” историчара Николе Тошића Малешевића одржана је јуче у Великој галерији у организацији Народне библиотеке „Стеван Сремац”, а под покровитељством општине Сокобања и сокобањског СУБНОР-а.

Никола Тошић Малешевић

Према речима аутора, ово дело на објективан, веран и избалансиран начин, али не на штету историјских чињеница, приказује дешавања на територији сокобањске општине у бројним ратовима, као и последице који су из тих сукоба проистекле.

Млади аутор, са мајчине стране, води порекло из сокобањског села Врмџе, управо то као и чињеница да српска историја оскудева у историографским делима локалног карактера, довело је до настанка овог дела.

‒ Ја пре свега потичем из овог краја и на овај начин желео сам да се одужим свом завичају ‒ истиче Малешевић и додаје да је током писања књиге био инспирисан сличним делима која су стварали историчари алексиначке општине.

 

Сакупљање историјске грађе односно података по архивима, сајтовима, разговори са потомцима ратника који се спомињу у књизи, трајало је пуних петнаест година, док је сама књига писана две године. Она садржи шест заокружених тематских целина, а као што јој и сам наслов каже, почиње дешавањима из 1876. године односно избијањем Првог српско-турског рата, а завршава ратовима за југословенско наслеђе.

Славољуб Јовановић

Говорећи о књизи Славољуб Јовановић председник сокобањског СУБНОР-а је истакао да је ово удружење једва чекало да се појави једно овакво дело које обухвата импозантно дуг историјски период сокобањског краја. Јовановић је истакао да су дешавања у књизи приказана на један кратак, једноставан начин који је јасан читаоцу и да је из тог разлога само дело питко, лагано се чита и држи пажњу, као и да је аутор на основу свих дешавања на територији наше општине у 19. и 20 веку, доносио логичке и проницљиве закључке.

Сама књига, угледала је светлост дана захваљујући разумевању актуелне локалне власти, пре свега, председнику општине Исидору Крстићу, који је схватио значај овог дела као битне историографске грађе која ће остати потомцима на част. Крстић је истака да ће општина наставити да финансисјки помаже оваква и слична дела и радове и њихове ауторе и идејне творце.

Аутор књиге Никола Тошић Малешевић мастер историје рођен је у Београду 23. јуна 1984. године. Историју је дипломирао 2010. године на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду, а наредне године стекао је и мастер диплому. Те исте године био је стручни консултант и сарадник на документарном филму „Римски бунар”. Од 2013. године ангажован је од стране Министарства одбране Републике Србије-Управе за односе са јавношћу – Медија центра „Одбрана” као спољни сарадник научног часописа „Војно дело”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + 16 =