Biljober

Svečanosti „Sveti Jovan Biljober” 28. put

Društvo

U okviru 28. Svečanosti „Sveti Jovan Biljober” juče je grupa učesnika bila u Vrmdži. Ljubitelji prirode obišli su ovaj lep kraj, sakupljali bilje i odslušali predavanje o lekovitim biljkama ovog kraja.

Kako kažu u Turističkoj organizaciji Sokobanja, koja je pored Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov” organizator ove manifestacije, svečanosti „Sveti Jovan Biljober” su spoj tradicije, razonode i uzbuđenja. I zaista kao takve traju već tri decenije i iz godine u godinu su posećenije.

Biljober

Idejni tvorac ove manifestcije Nebojša Stanojević, vlasnik preduzeća „Adonis”, kaže da se ideja rodila davne 1991. godine kada je u Sokobanji održan jedan skup botaničara. On je tada organizovao izložbu o lekovitom bilju i primetio koliko je interesovanje veliko. Stanojević je zajedno sa profesorima sa Biološkog i Farmaceutskog fakulteta već narednih dana počeo da planira manifestaciju koja je u međuvremenu, zbog svoje atraktivnosti i negovanja zdravih stilova života, postala poznata širom prostora bivše Jugoslavije i Balkana.

– Tako je prvih godina Biljoberska svečanost trajala po jedan dan, a sada je prerasla u sedmodnevnu manifestaciju, osmog jula ona se nastavlja, dolaskom farmaceuta, koji će narednih dana obići sokobanjska izletišta i preduzeće ‘Adonis’. Ova naša manifestacija će živeti, ali bi bilo dobro da jednom ili dva puta mesečno u toku leta, odnosno glavne sezone, organizujemo slične izlete za turiste, jer je veoma zanimljivo, naravno uz turističke vodiče koji se razumeju u lekovito bilje i koji bi edukovali zainteresovane goste – rekao je Stanojević.

Biljober

Ivana Jovanović, ekolog iz Zavoda za zaštitu prirode, kaže da je ova manifestacija kao jedna od vidova aktivnosti koja je neophodna radi edukacije ljudi koji se bave prirodom i pre svega onih koji žive od nje, odnosno onih koji se bave sakupljanjem bilja.

Centralna manifestacija, uspon na Šiljak, vrh Rtnja, biće naravno održana sutra 7. jula na sam dan Svetog Jovana Biljobera. Za turiste koji ne učestvuju u usponu na Šiljak, biće organizovano ubiranje uzoraka lekovitog bilja uz stručnog vodiča i pletenje venčića. Izbor princeze Biljarice 2022. i dodela sertifikata i zahvalnica biće održana sutra na Maloj sceni Letnje pozornice „Vrelo”.

Biljober

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 − 1 =