SR - Naslovna

Sokobanjčani učesnici „Rajevskom u čast”

Kultura

Na književnoj manifestaciji „Rajevskom u čast” održanoj juče u aleksinačkom selu Gornji Adrovac, među 30-ak pesnika bila su i tri stvaraoca iz sokobanjskog Udruženja književnika “Stojan Živadinović”. Delegaciju iz Sokobanje činili su predsednik Udruženja, Miloš Veljković, dugogodišnji učesnik ovih susreta, Hranimir Milojković i Slaviša D. Stanković. Milojković se predstavio pesmom „Nismo vas zvali”, a Veljković je kazivao rodoljubivu poeziju pod nazivom „Zašto”.

SR - Slika 1– Ja sam od deset okupljanja učestvovao na njih devet i uvek rado posećujem ovo mesto. Ove godine je bilo nešto manje učesnika, verovatno jer se danas održavala i manifestacija na Šumatovcu, pa se nadam da ćemo se sledeće godine okupiti u većem broju – sumira svoje utiske o ovogodišnjim susretima Milojković.

Manifestacija „Rajevskom u čast” održava se u čast ovog ruskog dobrovoljca u Prvom srpsko – turskom ratu 1876. godine, koji je poginuo u Gornjem Adrovcu i na mestu njegovog stradanja podignuta je crkva. Neki od naših istraživača smatraju da je pukovnik Rajevski poslužio Tolstoju kao prototip Vronskog u čuvenom romanu „Ana Karenjina”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + 15 =