SO

СО: О нелегалним објекатима, Кола-коли и позив опозицији да се врати у парламент

Друштво Политика

Последња седница Скупштине Општине Сокобања у протеклој години одржана је у уторак 31. децембра. На дневном реду било је 28 тачака, а након прилично дуге расправе по свакој тачки између Снежане Радовановић, одборнице Социјалистичке партије Србије и известиоца, све тачке су усвојене већином гласова или једногласно.

На 35. седници одборници су усвојили извештаје ЈП „Зеленило” и ЈКП „Напредак”, као и њихове програме рада за 2020. годину.

Донета је одлука о висини накнаде за коришћење простора на јавним површинама у пословне и друге сврхе и то објеката привременог коришћења, као што су киоск, тезга, башта, апарат за сладолед, банкомат, аутомат за продају штампе, покретни објекат за продају робе на мало и вршење занатских и других услуга, монтажни објекат за обављање делатности јавних комуналнихпредузећа, башта угоститељског објекта, за забавни парк, циркус, спортске терене, за одржавање концерата, фестивала и других манифестација, за одржавање спортских приредби, за објекте и станице за изнајмљивање бицикла и за коришћење посебно обележеног простора за теретно возило за снабдевање. Основица накнаде за коришћење простора на јавној површини је површина коришћеног простора изражена у метрима квадратним, а за утврђивање висине накнаде одређују се и зоне. Висина накнада, олакшице, рокови и начин плаћања накнадa за коришћење јавних површина, утврђују се тарифом накнадa за коришћење јавних површина, која је саставни део ове одлуке.

Одборници су већином гласова усвојили одлуке о локалним и административним таксама, као и висини боравишне таксе. Боравишну таксу плаћа корисник услуге смештаја за сваки дан боравка у угоститељском објекту у висини од 70 динара.

Усвојена је и одлука о одређивању почетне цене за давање у закуп локација за постављање мањих монтажних објеката и то у екстра зони 1.130 динара по метру квадратном месечно, у првој зони 408 динара, а у другој и трећој зони 256 динара по метру квадратном месечно.

Већином гласова усвојена је и одлука о уклањању објекта започетих без одобрења за изградњу за које грађевинску дозволу издаје Општинска управа општине Сокобања. У образложењу је речено да се у Општини Сокобања све интензивније граде објекти без грађевинске дозволе што ствара велике инфраструктурне проблеме и угрожава јавне површине и права сувласника и суседа. Да би се избегли велики материјални трошкови, како за општину, тако и за грађане и заштитила права грађана који трпе последице оваквих поступања, општина Сокобања ће предузети одговарајуће мере. Неопходно је да се даља градња без одобрења заустави, а затим да се регулише и уклањање осталих објеката изграђених без одобрења, у складу са обезбеђеним средстима и регистром.

SO

Одборници су једногласно дали сагласност компанији „Кока-Кола”, која у овој години покреће пројекат под називом „Мистичне туре”, на употребу имена и грба Општине Сокобања. Наиме, у оквиру поменутог пројекта компанија „Кока-Кола” ће промовисати Ртањ као дестинацију и занимљиво место на несвакидашњи начин, кроз мистерије и легенде, а уједно и сокобањски крај.

Одборници су усвојили и извештај о реализацији пројекта „Лекар на селу” који има за циљ превентиву, промоцију здравља и подизања здравствене културе сеоског становништва, као да и постигне што бољи однос на релацији лекар-пацијент. Овај пројекат је посебно значајан за старију популацију сеоског становништва, која због година, велике удаљености, а и материјалне ситуације, не може да дође до свог лекара. Поред тога одборници су усвојили и извештај о реализацији пројекта „Кућно лечење, палијативно збрињавање и помоћ старим и болесним особама као и особама са инвалидитетом”.

Седници је и овог пута са листе Демократске странке присуствовала само одборница Данијела Васиљевић, чији је мандат потврђен пре две седнице.

Председник општине Исидор Крстић, позвао је овом приликом и одборнике са листе Демократске странке да у будућем периоду присуствују седницама Скупштине општине и на тај начин дају свој допринос, јер како је истакао: „Више очију боље види”.

̶ Не видим разлог због кога бојкотују рад Скупштине, али то је њихово легитимно право, а грађани ће умети да процене да ли су били у праву или не ̶ истакао је председник Крстић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + fourteen =