Скупштина о руралном развоју и називима улица

Политика

Одржана последња седница скупштине у овој години- усвојена Стратегија руралног развоја општине Сокобања у наредних пет година

У суботу је одражана вандредна седница Скупштине општине Сокобања, јер је, како је председник скупштине Драгољуб Јевтић образложио, због законских оквира било потребно усвојити предлоге одлука које су стављене на дневни ред  до краја календарске године – Стратегије руралног развоја општине Сокобања за период 2019 – 2024. године и Одлуку о утврђивању назива улица и других делова насељених места.

Поменутом одлуком утврђени су називи постојећих улица, поједине улице ће променити називе, а утврђена су и имена у улицама које до сада нису биле сагледане на тај начин. Од сада ће у Сокобањи своју улицу имати ратна хероина из Првог светског рата Милунка Савић, као и краљица Марија Карађорђевић.

Своје улице добиће и неки од заслужнх грађана Сокобање – некадашњи председник општине Александар Динић и др Момчило Ђуришић, дугогодишњи директор болнице „Озрен“. За време Динићевог мандата (1975 – 1982) изграђени су хотели „Здрављак“ и „Сунце“, Специјална болница „Сокобања“, аутобуска станица, предузећа „14. август“, „Монтер“, „Кристал“, „Нитекс“, као и мермерно шеталиште по коме је Сокобања препознатљива, док је Ђуришић, који је био и члан Српског лекарског друштва и учесник међународне лекарске мисије у Либији 1975, заслужан за развој, опремање и унапређење статуса болнице као државне установе, истакнуто је у одлуци.

Из одборничке групе СПС у СО Сокобања, стигао је предлог, који је образложила шефица те групе Снежана Радовановић, да нека од улица понесе име Војислава Стојановића Жуће , оснивача Ликовне колоније „Сокоград“ и сликара чија дела красе све јавне установе у Сокобањи. Тај предлог биће размотрен у наредном периоду, потврдио је известилац овој тачки  Владан Петковића.

Одборници су већином гласова усвојили и Стратегију руралног развоја општине Сокобања за период 2019 – 2024. године. Ова стратегија је сачињена уз подршку пројекта „Унапређење управљања земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији“, који је део немачко-српске развојне сарадње и који спроводи немачка организација „ГИЗ“. Општина Сокобања тренутно нема стратегију за рурални развој, па ће усвајање овог докуметнта пружити интегрисане приступе и решења које је дефинисла локална заједница од најнижег према највишем нивоу. Председник општине Исидор Крстић је рекао да Стратегија није иделна, али да нуди неке оквире за даље пројекте који ће је унапредити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 14 =